GUS: W marcu podrożały owoce, warzywa i cukier

www.portalspozywczy.pl 25 kwietnia 2016 17:01

Wzrost cen żywności i napojów bezalkoholowych w skali roku w marcu br. wyniósł 0,8 proc. –wobec 0,4 proc. przed miesiącem. Żywność podrożała o 0,9 proc., a napoje bezalkoholowe były tańsze o 0,3 proc. – podaje GUS. Najbardziej podrożały owoce, warzywa oraz cukier.

Jak podaje GUS w publikacji "Informacja o sytuacji społeczno-gospodarczej kraju w I kwartale 2016 r." więcej niż przed rokiem konsumenci płacili w marcu m.in. za cukier (o 27,2 proc.), owoce (o 14,5 proc.), warzywa (o 6,9 proc.), ryby i owoce morza (o 2,4 proc.), kasze i ziarna zbóż (o 1,8 proc.), makarony i produkty makaronowe (o 0,8 proc.), a także pieczywo (o 0,2 proc.). 

Spadły natomiast ceny olejów i tłuszczów (o 5,0 proc. oraz artykułów w grupie „mleko, sery i jaja” – przeciętnie o 3,3 proc., w tym potaniało mleko – o 4,7 proc., sery i twarogi – o 3,9 proc., śmietana – o 2,7 proc., jaja – o 2,4 proc. oraz jogurty – o 2,0 proc.

Mniej płacono również za mięso – przeciętnie o 1,9 proc., w tym za mięso wieprzowe – o 3,9 proc., drobiowe – o 1,6 proc., wędliny – o 1,4 proc., przy wzroście cen mięsa wołowego – o 0,4 proc.). Niższe były ceny mąki pszennej (o 0,6 proc.) oraz ryżu (o 0,2 proc.).

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

  • Max

    9,13

  • Śr

    5,96

  • Min

    0,00

ProduktySklepyRegiony

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 9413

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane