GUS: W ubiegłym roku najbardziej podrożał cukier

Autor: GUS, dlahandlu.pl 13 stycznia 2017 17:08

W 2016 r. ceny żywności wzrosły w porównaniu z 2015 r. o 1,0% (wobec spadku o 1,8% obserwowanego w 2015 r.) - podał GUS.

Najbardziej podrożał cukier (o 26,9%). Więcej niż w 2015 r. konsumenci płacili za owoce (o 5,5%), ryby i owoce morza (o 3,6%), a także warzywa (o 2,8%). Droższe było również pieczywo (o 0,6%) oraz makarony i produkty makaronowe (o 0,5%).

Ceny mięsa pozostały na poziomie notowanym w 2015 r. (w tym wzrosły ceny mięsa wieprzowego – o 1,5%, cielęcego – o 1,3%, wołowego – o 0,5% oraz wędlin – o 0,2%, przy spadku cen mięsa drobiowego – o 2,3%).

W 2016 r. w porównaniu z rokiem poprzednim niższe były ceny artykułów w grupie „mleko, sery i jaja” (przeciętnie o 2,0%, w tym mleka – o 3,8%, jaj – o 2,2%, serów i twarogów – o 1,8%, oraz jogurtów, śmietany, napojów i deserów mlecznych – o 1,0%). Tańsze niż w 2015 r. były także tłuszcze zwierzęce (o 1,1%) i roślinne (o 0,6%). Nieznacznie mniej niż w 2015 r. płacono również za mąkę pszenną (o 0,2%) oraz ryż (o 0,1%). W 2016 r. konsumenci mniej niż w 2015 r. płacili za napoje bezalkoholowe (o 0,2%, wobec spadku cen o 0,4% w 2015 r.), w tym za soki warzywne i owocowo-warzywne – o 1,4%, wody mineralne lub źródlane – o 0,4%, przy wzroście cen herbaty – o 1,7%, soków owocowych – o 1,4%, kakao i czekolady w proszku – o 1,0% oraz kawy – o 0,2%.

W 2016 r. wyroby tytoniowe podrożały o 3,1%, a napoje alkoholowe potaniały o 0,6% (w 2015 r. odnotowano wzrost odpowiednio o 3,3% i 0,1%). 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 9324

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane