PARTNER PORTALU
  • Partner portalu: Frigo Express

Najczęstszą nieprawidłowością w znakowaniu jaj był brak kodu na całości lub części partii

www.farmer.pl 29 listopada 2014 20:21

Oznaczanie skorup jaj pozwala zweryfikować producenta, a także ustalić drogę, jaką przebył produkt. Jest zatem gwarancją jego bezpieczeństwa i odpowiedniej jakości - informuje www.farmer.pl.

Jaja trafiające do obrotu handlowego, zgodnie z unijnymi przepisami obowiązującymi w naszym kraju od 1 maja 2004 roku muszą być znakowane. Niezbędny kod producenta jest wybijany na skorupie w zarejestrowanych zakładach pakowania (często jeszcze u producenta).

Szereg cyfr (11) składających się na kod, mówi nie tylko o zakładzie wytworzenia, ale między innymi o kraju, z jakiego pochodzi jajo, a także o metodzie chowu kury, która je zniosła. Stemple z atramentów spożywczych wykonywane są przy użyciu specjalnych drukarek lub automatycznej maszyny sortującej.

Obowiązkiem zakładu produkującego jaja jest, zatem dostarczenie do odbiorcy jaj oznakowanych w prawidłowy sposób (z wyjątkiem producentów utrzymujących do 50 kur nieśnych, sprzedających jaja klientom końcowym na terenie powiatu, w którym zostało ono wyprodukowane lub powiatów sąsiednich, a w miejscu sprzedaży udostępnili niezbędne dane). Kontrola UOKiK w powyższym zakresie, przeprowadzona w 2013 roku ujawniła tymczasem, że najczęstszą nieprawidłowością był brak kodu na całości lub części partii jaj, rzadziej stempel na skorupce był nieczytelny.

Podobał się artykuł? Podziel się!

  • 10.

    JUBILEUSZOWA EDYCJA 14-16 maja 2018, Katowice • Spodek i MCK • Metropolia GZM

Pobierz aplikację EEC
WIĘCEJ

WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

  • Max

    5,59

  • Śr

    3,96

  • Min

    3,32

ProduktySklepyRegiony

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 8296

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane