Niskie spożycie brokułów w Polsce

Autor: dlahandlu.pl 28 stycznia 2016 14:41

Polska jest czwartym europejskim producentem brokułów, ale w ostatnich latach areał upraw dynamicznie rośnie. Mimo to spożycie tego warzywa w naszym kraju jest wciąż niskie i wynosi zaledwie 300 g/osobę.

Największym producentem brokułów w Europie jest Hiszpania (38-40 tysięcy hektarów). Na kolejnych miejscach plasują się Włochy (10-12 tys. ha), Wielka Brytania (8-10 tys. ha) i Polska ((6,5-7 tys. ha). Jeśli chodzi o spożycie tego warzywa liderem jest Wielka Brytania, której mieszkaniec zjada w ciągu roku około 5 kg brokułów. Polacy znajdują się w niechlubnym towarzystwie innych europejskich krajów, w których spożycie wynosi niespełna 300 g/osobę.

Aby poprawić te niekorzystne statystyki producenci powołali Stowarzyszenie Promocji Brokułów. Celem organizacji jest propagowanie konsumpcji brokułów w Polsce i Europie, edukacja żywieniowa na temat walorów odżywczych i wysokiej jakości brokułów produkowanych w naszym kraju. Stowarzyszenie ma również reprezentować interesy producentów na arenie krajowej i unijnej, dostarczać wiedzę na temat metod produkcji tych warzyw, prowadzić szkolenia i prace badawcze. 

Mimo wciąż niskiego spożycia brokuły zyskują na popularności wśród polskich konsumentów i są obecnie jednymi z najpopularniejszych warzyw kapustnych, wypierając kalafiora. 

 

 

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!
  • niewolnik 2016-01-28 15:44:19

    trzeba wprowadzić dyrektywę że brokuł to ryba

    spożycie się potroi

ZOBACZ WSZYSTKIE (1)

WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

  • Max

    5,49

  • Śr

    2,60

  • Min

    0,00

ProduktySklepyRegiony

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 9201