PGS: Składniki na świąteczne potrawy droższe niż rok temu

www.portalspozywczy.pl 22 grudnia 2015 16:22

- W tym roku na przygotowanie wigilijnej kapusty z grzybami, barszczu i smakołyków z bakaliami wydamy więcej pieniędzy niż w 2014 r. - mówi serwisowi www.portalspozywczy.pl Janusz Dąbrowski, dyrektor promocji Praskiej Giełdy Spożywczej.

Średnia cena grzybów suszonych pakowanych w paczce 0,02 kg kosztuje na Praskiej Giełdzie Spożywczej średnio 5,50 zł, podczas gdy rok temu trzeba było za nie zapłacić ok. 3,50 zł.

Z kolei za owoce suszone w paczce 250 gr trzeba obecnie zapłacić średnio 3 zł wobec 2,20 zł w 2014 r.

- Droższe są również orzechy włoskie. Obecnie ich średnia cena wynosi 8-20 zł/kg – w zależności od ich wielkości, podczas gdy w ubiegłym roku ich cena wahała się od 6-15 zł/kg - dodaje Janusz Dąbrowski z Praskiej Giełdy Spożywczej.

Kapusta kiszona podrożała z 2 zł do średniej ceny 2,5 zł/kg. Droższe są również ziemniaki, za które obecnie trzeba zapłacić średnio 1 zł/kg, podczas gdy rok temu za te warzywa trzeba było zapłacić 0,36 zł a dwa lata temu 1,30 zł/kg. Średnia cena buraków w ciągu roku wzrosła z 0,80 zł/kg w 2014 r. do 1,20 zł/kg w 2015 r.

Więcej: portalspozywczy.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

  • Max

    2,39

  • Śr

    1,60

  • Min

    0,00

ProduktySklepyRegiony

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 9413

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane