PARTNER PORTALU
  • Partner portalu: Frigo Express

Polacy uważają, że warto zapłacić więcej za pieczywo o wyższej jakości

Autor: portalspozywczy.pl, Mintel 28 kwietnia 2014 16:27

Według danych Mintela, w 2012 roku spożycie pieczywa paczkowanego per capita wyniosło w Polsce 5,8 kg i wobec roku 2007 (6,6 kg), spadło o 12 proc. - Spadek konsumpcji chleba z produkcji masowej to, wśród innych czynników, efekt wzrastających cen i pogarszającej się jakości - komentują analitycy Mintel.

Jak podkreślają przedstawiciele Mintela, chodzi tu o chleb pakowany, produkowany przemysłowo, sprzedawany za pośrednictwem wielu kanałów sprzedaży. Dane nie obejmują chleba produkowanego metodą rzemieślniczą (a więc np. sprzedawanego luzem).
W porównaniu do innych krajów Europy, spożycie chleba "przemysłowego" w Polsce pozostaje daleko w tyle. Dla przykładu, w Holandii wynosi ono 43,4 kg na osobę na rok, w Finlandii 31,4 kg, w Wielkiej Brytanii 29,6 kg, w Szwecji 20,5 kg, a w Niemczech 13,5 kg.
Warto dodać na marginesie, iż w krajach Europy Zachodniej pieczywo "przemysłowe", w tym paczkowane, stanowi większość rynku pieczywa. W Polsce na wciąż wysokim poziomie utrzymuje się spożycie pieczywa "rzemieślniczego", a więc produkowanego przez lokalne piekarnie, często sprzedawanego w sklepie firmowym. Według danych GUS, w 2013 roku Polacy spożyli łącznie nieco ponad 50 kg pieczywa na osobę. Analizując dane Mintela należy wziąć to pod uwagę.
Zdaniem analityków Mintela, spadek spożycia chleba w Polsce to między innymi efekt obniżania się jakości produktów, ponieważ przedsiębiorcy szukają sposobów na obniżenie kosztów produkcji. Inne czynniki wpływające na zjawisko spadku spożycia pieczywa to: moda na diety, na przykład bezglutenowe, rosnąca liczba osób wypiekających chleb w domu, a także coraz szybsze tempo życia, które sprzyja sięganiu po alternatywne dla chleba przekąski.
Na rynek pieczywa wpływa także coraz większa popularność produktów pro-zdrowotnych. Z tego względu rośnie segment chleba produkowanego rzemieślniczo, ponieważ wiele osób postrzega go jako produkt zdrowszy i lepszej jakości niż chleb odpiekany z pieczywa mrożonego. Trend ten jest napędzany przez rosnącą liczbę piekarni rzemieślniczych, a także nowy format, który pojawił się w największych miastach - piekarni rzemieślniczej połączonej z kawiarnią. Przykładami takich konceptów na rynku warszawskim są: Café Vincent, Charlotte oraz Sam.

Według badań przeprowadzonych przez Mintela, ponad 80 proc. Polaków, którzy zadeklarowali, iż zjedli lub kupili chleb w ciągu ostatnich sześciu miesięcy, przyznało, iż warto zapłacić więcej za pieczywo o wyższej jakości. 66 proc. byłoby zainteresowanych spróbowaniem chleba o wysokiej zawartości białka, co sugeruje gotowość do poszukiwania dodatkowych korzyści zdrowotnych w chlebie. - Konsumenci zdają sobie sprawę, że wysokiej jakości pieczywo, często wzbogacone dodatkami np. w postaci różnych ziaren i wykonane z pełnoziarnistej mąki, może stać się pożywnym składnikiem codziennej diety - komentują analitycy Mintela.
Ich zdaniem jednym z kluczowych czynników, które będą kierować uwagę konsumentów na sektor piekarniczy, będą nowe produkty. W 2013 roku 35 proc. nowych produktów stanowiły produkty bez dodatków i/lub konserwantów, 19 proc. - produkty naturalne, a 15 proc. - z pełnego ziarna. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

  • 10.

    JUBILEUSZOWA EDYCJA 14-16 maja 2018, Katowice • Spodek i MCK • Metropolia GZM

  • Modernizujmy armię rozsądnie. Wnioski po Europejskim Kongresie Gospodarczym w Katowicach ⬇️ @polskathetimes @EECKatowice polskatimes.pl/strefa-biznesu…
    @EECKatowice - (RT) @PZLSwidnik
  • W wiceministrem zdrowia Zbigniewem J. Królem @MinZdrowia na @EECKatowice rozmawialiśmy m.in. o zdrowiu publicznym. Po I wojnie światowej Polska była wschodnioeuropejskim liderem w tej dziedzinie #zdrowiepubliczne #EKG2018 #EEC2018 bit.ly/2kezwvf https://t.co/TL0Aq2HW8R
    @EECKatowice - (RT) @wojciech_kuta
  • Nie możemy się doczekać! 👌 @BIPolska @EECKatowice @AirVeinPoland @CerviRobotics twitter.com/MichWasowski/s…
    @EECKatowice - (RT) @Pentacomp_SI
  • Nie obawiam się o źródła finansowania inwestycji - mówi w rozmowie z portalem @wnppl Paweł Borys, prezes @Grupa_PFR pytany o to, czy mniejsze wpływy z przyszłego budżetu Unii Europejskiego będą stanowiły dla nas duży problem. Jakie ma argumenty? #EKG2018 #EEC2018 @EECKatowice https://t.co/Ar46rCsVku
    @EECKatowice - (RT) @ElzbieciakTomek
  • Czy #biotechnologia w Polsce ma szansę stać się ważnym elementem innowacyjnej gospodarki? Na to pytanie odpowiadali podczas @EECKatowice m.in. liderzy przemysłu farmaceutycznego i eksperci. #EEC2018 #EKG2018 @rynekzdrowia bit.ly/2s3floz https://t.co/hd2DqreGPl
    @EECKatowice - (RT) @wojciech_kuta
  • Joseph BenAmram, prezes MSD w regionie EURAM na @EECKatowice: rozwój biotechnologii wymaga partnerstwa między rządem, firmami krajowymi i międzynarodowymi oraz ośrodkami badawczymi. #EEC2018 #EKG2018 @rynekzdrowia rynekzdrowia.pl/Farmacja/Biote… https://t.co/4jWpURT8yi
    @EECKatowice - (RT) @wojciech_kuta
  • MT @PwCCEE: twitter.com/PwCCEE/status/… The 10th @EECKatowice, the largest economic event in #CEE with 150 insp...
    @EECKatowice - (RT) @amitabhrjha
  • Kto może w unijnych negocjacjach nad budżetem czuć się wygranym? Jak to możliwe, że mamy więcej, ale mniej? W "Rządowej ławie" na pytania @adam_sierak odpowiada Jerzy @JerzyKwiecinski z @MIR_GOV_PL. Serdecznie polecamy całą rozmowę 👉👉👉 bit.ly/2rZ21k6 https://t.co/yQNOLL2YP2
    @EECKatowice - (RT) @wnppl
  • EKG 2018 w Katowicach. Kongres pełen wyzwań @se_pl @EECKatowice superbiz.se.pl/wiadomosci-biz…
    @EECKatowice - (RT) @SuperbizPL
  • We are pleased that once again our Warsaw team could be part of @EECKatowice. This year we supported two of our amazing clients @INGBankSlaski and @_PKEE_ in setting up the exhibition, filming, tweeting, taking pictures, and of course a lot of networking and fun. #work #Katowice https://t.co/9zvLpCf52O
    @EECKatowice - (RT) @AvenewMedia
Pobierz aplikację EEC
WIĘCEJ

WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

  • Max

    4,99

  • Śr

    3,18

  • Min

    1,89

ProduktySklepyRegiony

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 8082

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane