Polska stoi wieprzowiną

Autor: wyborcza.biz 2 grudnia 2015 12:59

Statystyczny Polak zjada w ciągu roku około 38 kg wieprzowiny i około 25 kg drobiu - mówi prezes Związku Polskie Mięso Witold Choiński. Konsumpcja wołowiny w Polsce jest niska - to jedynie około 2 kg na osobę - czytamy w wyborczej.biz.

Pod koniec lat 90. spożycie wołowiny wynosiło ok. 17 kg na osobę rocznie, ale tylko dlatego, że wołowina była stosowana w przetwórstwie jako dodatek do kiełbas czy wędlin. Teraz wołowinę zastępuje się mięsem drobiowym. Jeżeli chodzi o spożycie kulinarne, jest ono niskie, bo wołowina jest najdroższym mięsem i jest trudniejsza w przygotowaniu - wyjaśnia Choiński.

Powołuje się on na badania, z których wynika, że obecnie spożywane mięso wieprzowe znacznie różni się od tego, jakie jedliśmy 20-30 lat temu. To mięso, które jemy dzisiaj, jest zdecydowanie bardziej chude, zawiera mniej tłuszczu, sodu, ma lepszy stosunek kwasów omega-6 do omega-3. 

Niedawno Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) opublikowała raport, który wskazuje, że spożywanie wędlin oraz czerwonego mięsa (wołowiny i wieprzowiny) zwiększa ryzyko powstania raka jelita grubego, trzustki i prostaty. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem działająca w strukturach WHO na liście czynników rakotwórczych umieściła wędliny obok papierosów, azbestu i spalin.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 8820

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane