Przygotowanie świątecznych potraw będzie bardziej kosztowne niż przed rokiem

www.portalspozywczy.pl 17 grudnia 2015 09:40

Święta Bożego Narodzenia 2015 za pasem. Z analizy cen produktów oferowanych na Praskiej Giełdzie Spożywczej wynika, że przygotowanie świątecznych potraw będzie bardziej kosztowne niż przed rokiem.

- W tym roku przed świętami na Praskiej Giełdzie Spożywczej droższe, niż w ubiegłych latach, są takie produkty jak: mąka, cukier, jaja a także szynka gotowana i część warzyw. Tańsze są z kolei schab bez kości, kurczak, udziec wołowy, masło oraz ser biały tłusty – mówi serwisowi www.portalspozywczy.pl Janusz Dąbrowski, dyrektor promocji Praskiej Giełdy Spożywczej (PGS).

Obecnie średnia cena cukru wynosi 2,29 zł/kg, podczas gdy rok temu średnia cena tego produktu sięgała 1,68 zł/kg a w 2013 r. 2,66 zł/kg. Z kolei mąka Szymanowska kosztuje obecnie średnio 2,05 zł/kg, podczas gdy rok temu trzeba było za nią zapłacić średnio 1,89 zł/kg a w 2013 r. 2,18 zł/kg. Olej kujawski na PGS przed świętami kosztuje średnio 5,24 zł, rok temu kosztował 5,23 zł a w 2013 r. 5,61 zł.

Ceny nabiału na PGS są niższe niż przed rokiem. Średnia cena sera białego tłustego wynosi ok. 11,33 zł/kg, rok wcześniej wynosiła 12,99 zł/kg a w 2013 r. 11,79 zł.

Za 200 g masła extra średnio trzeba zapłacić 2,93 zł, podczas gdy jeszcze rok temu jego średnia cena wynosiła 3,05 zła dwa lata temu ok. 4,19 zł.

Z kolei za 10 sztuk jajek trzeba obecnie zapłacić średnio 4 zł, rok temu trzeba było za nie zapłacić średnio 3,85 zł a w 2013 r. ok. 3,66 zł.

Wieprzowina jest najtańsza od kilku lat. Za 1 kg schabu bez kości na praskiej Giełdzie Spożywczej trzeba obecnie zapłacić średnio 12,80 zł, podczas gdy rok temu było to 14,69 zł a w 2013 r. 17,84 zł/kg. Tańsze niż przed rokiem są również kurczaki. Obecnie za 1 kg tego mięsa trzeba zapłacić średnio 5,10 zł, dla porównania w 2014 r. średnia cena kurczaka wyniosła 5,80 zł/kg. Cena udźca wołowego nie zmieniła się od ubiegłego roku i 1 kg tego mięsa kosztuje średnio ok. 24 zł, podobnie jak przed rokiem. Więcej niż przed rokiem trzeba jednak zapłacić za szynkę gotowaną, której średnia cena wzrosła od 2014 r. z 17,52 zł/kg do 18,80 zł/kg.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 9667

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane