Przyrost wartości mięsa wieprzowego w sklepie wynosi aż 154 proc.

www.farmer.pl 16 lutego 2016 11:50

Wielkopolska Izba Rolnicza przedstawia dane na temat rozbieżności cen w skupach tuczników, a wartością wyrębów z jednej świni w sklepach. Przyrost wartości mięsa w sklepie wynosi aż 154 proc. - pisze farmer.pl.

Kornel Pabiszczak z Wielkopolskiej Izby Rolniczej podczas Wielkopolskiego Forum Trzodowego w Poznaniu 8 lutego br. podał prosty przykład różnicy cenowej pomiędzy wartością tucznika w skupie, a wartością poszczególnych wyrębów już na sklepowej półce.

- Policzyliśmy, jaka jest różnica pomiędzy wartością tucznika w skupie a jego wartością w handlu, według danych ze stycznia 2016 r. Cena za tucznika w skupie wynosiła wówczas 367,40 zł, podczas gdy wartość mięsa z jednego tucznika w sklepie była równa 933,20 zł.  Różnica wynosi ponad 565 zł – co wydaje się wyjątkowo niezrozumiałe, gdy cena tuczników w skupie jest śmiesznie niska – wyjaśniał Kornel Pabiszczak słuchaczom.

Więcej na farmer.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

  • Max

    7,45

  • Śr

    4,02

  • Min

    0,00

ProduktySklepyRegiony

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 9685

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 772811

POLECANE OFERTY

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane