Rośnie popularność dietetycznych ciastek

www.portalspozywczy.pl 4 maja 2016 12:34

Słodycze typu fit są odpowiedzią producentów na dynamicznie zmieniający się rynek. Konsumenci przykładają coraz większą wagę do składu produktów. Zwracają uwagę nie tylko na ilość kalorii czy tłuszczy, ale również na zawartość elementów odżywczych oraz brak popularnych polepszaczy- komentuje Arkadiusz Drążek z firmy ZPC Brześć.

Polacy przywiązują coraz większą wagę do zdrowego trybu życia, w tym przemyślanej diety. Dlatego rośnie popularność dietetycznych ciastek oraz wersji fit klasycznych produktów. Wyprodukowane są one najczęściej ze zbóż, pełnoziarnistej mąki i naturalnych składników. To również przekąski, które spełnią potrzebę zjedzenia „czegoś słodkiego”, nie dostarczając przy tym organizmowi ogromnych ilości cukrów i tłuszczy.

Warto jednak pamiętać, że nie każdy produkt określony mianem light będzie zdrowy. Aby zmniejszyć kaloryczność danego wyrobu, producent może zastąpić glukozę szkodliwym, ale niekalorycznym aspartamem bądź obniżyć zawartość tłuszczu kosztem zwiększenia ilości wody i substancji zagęszczających. Często zdarza się też, że obniżona zawartość cukru jest rekompensowana zwiększoną objętością tłuszczu – w efekcie produkt bez cukru jest dużo bardziej kaloryczny.

Całość: portalspozywczy.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

  • Max

    19,20

  • Śr

    9,77

  • Min

    0,00

ProduktySklepyRegiony

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 9343

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane