Ryby jedną z najsilniej drożejących grup żywności w tym roku

www.portalspozywczy.pl 2 grudnia 2016 14:38

Analitycy Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej podają, że ryby, owoce morza oraz ich przetwory należą do jednej z najsilniej drożejących grup żywności w roku 2016.

Z danych opublikowanych na łamach Rynku Rolnego wynika, że w ciągu pierwszych trzech kwartałów bieżącego roku ceny detaliczne produktów rybnych były przeciętnie o 3 proc. wyższe niż w porównywalnym okresie 2015 roku.

Zestawiając wrzesień 2016 do września 2015 ceny zwiększyły się o 4,3 proc. Największy wzrost notowany jest w grupie ryb świeżych i chłodzonych. Od stycznia do września tego roku w ujęciu śródrocznym ceny wzrosły o 6 proc., a we wrześniu w porównaniu z grudniem ur. aż o 8,8 proc.

Eksperci IERiGŻ podkreślają, że wpływ na to miały głównie dynamicznie rosnące ceny łososi, w przypadku których ceny zwiększyły się średnio o 12,7 proc. do 49,68 zł za kg. We wrześniu ich poziom wyniósł 53,28 zł za kilogram, co oznacza wzrost o ponad 23 proc. w porównaniu do roku ubiegłego. 

Jednocześnie w układzie średniorocznym ceny ryb mrożonych zwiększyły się o 4,3 proc., podczas gdy mrożone owoce morza zdrożały o 3,7 proc.

Portalspozywczy.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

  • Max

    4,20

  • Śr

    2,91

  • Min

    2,19

ProduktySklepyRegiony

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 9343

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane