Wartość rynku żywności ekologicznej w Polsce to 700-800 mln zł

www.portalspozywczy.pl 18 sierpnia 2016 12:12

Wartość rynku żywności ekologicznej w Polsce szacujemy na ok. 700-800 mln zł liczony w cenach detalicznych. Rynek ten rośnie o ok. 20 proc. rocznie. Wydaje się, że ten wzrost jest niezagrożony przez kilka a nawet może kilkanaście kolejnych lat - zapewnia w rozmowie z serwisem www.portalspozywczy.pl Sylwester Strużyna, prezes zarządu Bio Planet.



 Obecnie udział rynku żywności ekologicznej w całym rynku spożywczym w Polsce stanowi zaledwie 0,3 proc., podczas gdy w wielu krajach Europy Zachodniej jest to 3-6 proc. Najbardziej rozwinięte rynki to Szwajcaria i Niemcy - wylicza Sylwester Strużyna.

Jego zdaniem nie ma przeszkód, żeby wartość rynku żywności ekologicznej osiągnęła w Polsce co najmniej 1 proc. w całym sektorze spożywczym a to oznacza wzrost ok. 20 proc. przez kolejnych 8-10 lat.

Całość na portalspozywczy.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

  • Max

    4,99

  • Śr

    2,62

  • Min

    0,00

ProduktySklepyRegiony

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 9338

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane