Analiza IERiGŻ: Ceny owoców w listopadzie 2016 r.

www.portalspozywczy.pl 14 grudnia 2016 13:36

W listopadzie 2016 r., w porównaniu z listopadem poprzedniego roku, średnie ceny oferowane za jabłka na rynkach hurtowych były niższe o 27 proc. , w spółdzielniach ogrodniczych o 21 proc., a w firmach eksportujących o 19 proc. Gruszki deserowe na rynku hurtowym potaniały o 5 proc., skupowane w spółdzielniach ogrodniczych o 1 proc., a na eksport podrożały o 9 proc. - informują eksperci IERiGŻ.

Jak informują analitycy IERiGŻ na rynkach hurtowych podrożały pomarańcze (o 13 proc.) i winogrona (o 11 proc.). Potaniały natomiast cytryny (o 20 proc.), mandarynki (o 12 proc.) oraz banany (o 5 proc.). Zakłady przetwórcze, w wyniku dużej podaży surowca, za jabłka do tłoczenia płaciły 0,33 zł/kg (mniej o 25 proc.).

W listopadzie br. w porównaniu z październikiem 2016 r. jabłka na rynkach hurtowych potaniały o 7 proc., wzrosły natomiast ceny skupu jabłek oferowane przez spółdzielnie ogrodnicze o 13 proc. oraz firmy eksportujące o 19 proc. Na wszystkich poziomach rynku podrożały gruszki (od 4 do 16 proc.). Na rynkach hurtowych wzrosły ceny śliwek (o 18 proc.) oraz winogron (o 23 proc). Nie zmieniły się ceny pomarańcz. Mandarynki potaniały o 18 proc., a cytryny i banany po 3 proc. Podrożały, w wyniku sezonowego spadku dostaw do przemysłu, jabłka do tłoczenia (o 32 proc.).

Średnie ceny detaliczne owoców i ich przetworów w październiku 2016 r. w relacji do października 2015 r. zmniejszyły się o 1,1 proc., przy wzroście cen żywności i napojów bezalkoholowych o 0,4 proc. Najbardziej obniżyły się ceny jabłek (o 17,6 proc.) oraz owoców jagodowych (o 13,2 proc.). Nieznacznie potaniały owoce mrożone (o 2,0 proc.), owoce cytrusowe (o 1,5 proc.), owoce pestkowe (o 0,4 proc.) oraz banany (o 0,2 proc.). Przetwory owocowe były droższe o 3,4 proc., a owoce suszone i orzechy o 0,2 proc. W firmach średnich i dużych produkcja pitnych soków owocowych i owocowo-warzywnych we wrześniu 2016 r. w relacji do września 2015 r. była o 44 proc. mniejsza. Produkcja soków pitnych z jabłek zmniejszyła się o 75 proc., soków pitnych z owoców cytrusowych o 1 proc. Produkcja pozostałych soków pitnych warzywnych i owocowo warzywnych była większa o 5 proc., a soków zagęszczonych podwoiła się.

- Mniejsza była produkcja mrożonek (o 39 proc.), kompotów i owoców pasteryzowanych (o 13 proc.) oraz dżemów (o 8 proc.). Od stycznia do września br. produkcja pitnych soków owocowych i owocowo warzywnych zwiększyła się w relacji do analogicznego okresu 2015 r. o 21 proc. do 571,9 tys. ton. Większa była produkcja soków pitnych wytwarzanych z jabłek (o 62 proc.), pozostałych soków pitnych warzywnych, owocowych i owocowo-warzywnych (o 10 proc.), cytrusowych (o 7 proc. proc.) oraz kompotów i owoców pasteryzowanych (o 17 proc.). Produkcja dżemów zmniejszyła się o 15 proc., soków zagęszczonych o 13 proc., a owoców mrożonych o 5 proc. Średnie ceny zbytu pitnych soków jabłkowych w październiku 2016 r. wzrosły o 9 proc. wobec października 2015 r., a nie zmieniły się pitnych soków pomarańczowych. Ceny zbytu dżemów produkowanych z czarnych porzeczek obniżyły się o 1 proc., a z truskawek zwiększyły się o 9 proc. - informują eksperci IERiGŻ.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 10985

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 748244

POLECANE OFERTY

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane