Bakterie salmonelli w mięsie z czeskiego Lidla. Producentem jest polska firma

Autor: fakt.pl/Radio Zet 11 marca 2017 18:05

Czeska Inspekcja Rolnictwa i Żywności poinformowała, że w mięsie, które można kupić w lokalnych Lidla znaleziono bakterie salmonelli. Mowa o paczkach z mielonym mięsem wołowo-wieprzowym. Mięso produkowane jest przez Zakłady Mięsne Henryk Kania S.A. - podaje fakt.pl za Radiem Zet.

Jak podaje portal novinky.cz, miały one datę przydatności do spożycia 5 marca. Czesi zapowiadają, że zostanie wszczęte postępowanie przeciwko polskiemu producentowi. Nie wiadomo jednak, czy bakterie dostały się do mięsa w polskich zakładach. Być może wina jest po stronie sklepu i wynika ze złego przechowywania produktów.

Oświadczenie producenta:

Zakłady Mięsne Henryk Kania S.A., natychmiast po otrzymaniu informacji o stwierdzonej niezgodności mikrobiologicznej w produkcie wytwarzanym w oddziale spółki z siedzibą w Mokrsku, podjęły niezbędne działania weryfikacyjne w zakładzie produkcyjnym. Firma przeprowadziła już identyfikację dostawców surowca oraz przeanalizowała wyniki badań mikrobiologicznych w kierunku obecności bakterii salmonelli, po których to sprawdzeniach nie stwierdzono niezgodności. Przeanalizowano również wyniki badań czystościowych z okresu pobierania prób, co również nie wykazało uchybień. W zakładzie produkcyjnym nie jest wykorzystywany surowiec drobiowy, który jak powszechnie wiadomo może stanowić rezerwuar dla bakterii Salmonella.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

  • Max

    4,99

  • Śr

    3,69

  • Min

    2,86

ProduktySklepyRegiony

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 9343

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane