Bieżący rok trudny dla mniejszych sieci restauracji

Autor: portalspozywczy.pl 13 grudnia 2010 13:47

- Rok 2010 z perspektywy rynku restauracji i pizzerii sieciowych upłynął pod znakiem uruchamiania nowych konceptów oraz wychodzenia z problemów, które dotknęły branżę w związku ze spowolnieniem gospodarczym. Trudności w większym stopniu odbiły się na mniejszych sieciach i lokalach należących do indywidualnych przedsiębiorców - mówi Karolina Rozwandowicz, prezes zarządu Da Grasso.

Charakterystyczną cechą branży jest znaczne rozdrobnienie oraz duża konkurencja.

- Ponadto, istnieją jeszcze nisze - także geograficzne - które można z powodzeniem zagospodarować - zauważa prezes Rozwandowicz. Jej zdaniem Polacy nadal wydają na jedzenie poza domem dużo mniej niż mieszkańcy Europy Zachodniej. - Branża gastronomiczna powinna szukać atrakcyjnych metod, by zachęcić ich do coraz częstszego korzystania z usług restauracji czy pizzerii zarówno na miejscu, jak i w dowozie - dodaje.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 9628

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane