Branża browarnicza rozwija się w tempie czterech nowych piw dziennie

Autor: Rzeczpospolita 6 lipca 2017 09:34

Koncerny stawiają na klasykę, browary rzemieślnicze eksperymentują na potęgę - podaje Rzeczpsopolita.

Piwo z rumiankiem lub z grillowanymi cytrynami albo brytyjski ale z mango i tabasco – to tylko niektóre z licznych nowości przygotowanych przez polskich piwowarów na lato.

Większość piwowarów sięgnęła po owoce i czekoladę. Hitem jest truskawka, obecna w co drugiej ofercie z owocami. Poza tym – śliwki, herbata Earl Grey, płatki owsiane, mango, ananas. Sa tez piwa leżakowane w beczkach po rumie.

Polska produkuje rocznie 40 mln hektolitrów piwa, co daje jej trzecie miejsce w Europie. W 2015 r. piwowarzy wpłacili do budżetu 9,9 mld zł, z czego 3,6 mld zł akcyzy. W 2016 r. Polacy wypili 98 l piwa per capita. Na czele są Czesi ze średnią 143 l na głowę mieszkańca. Według Browarów Polskich rynek piwa w Polsce współtworzy ponad 200 tys. miejsc pracy, a dwa na trzy piwa są w naszym kraju sprzedawane w 85 tys. małych sklepów.

Więcej w Rzeczpospolitej

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

  • Max

    8,99

  • Śr

    6,22

  • Min

    2,49

ProduktySklepyRegiony

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 8963
Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane