Browary rzemieślnicze szykują się do sezonu letniego

www.portalspozywczy.pl 6 czerwca 2017 16:56

Polskie browary rzemieślnicze co roku z coraz większą siłą przechodzą latem do ofensywy w piwnej rewolucji, która tworzy smakową i aromatyczną alternatywę dla różnych koncernowych produktów takich jak: radlery, shandy, czy napoje typu cola, a nawet woda.

Według raportów serwisu Piwna Zwrotnica, jeszcze w 2014 roku browary rzemieślnicze wypuściły na rynek 23 piwa w lubianym latem stylu pils i 9 lekkich piw pszenicznych w polskim stylu grodziskim. W kolejnym roku rzemieślnicy dorzucili na cieplejsze dni jeszcze więcej pilsów i grodziskich, a oprócz tego 21 różnych witbierów, odświeżyli zapomniany styl gose, rozpoczęli serię wariacji wokół kwaśnych piw w stylu sour ale i orzeźwili piwoszy pierwszą rzemieślniczą chmieloniadą z Browaru Bazyliszek.

Prawdziwy zalew smaków na lato miał miejsce w 2016 roku, kiedy na rynek trafiły m.in. 33 sesyjne – czyli odpowiednie na wypicie więcej niż jednej butelki – IPA, 20 dedykowanych wakacjom summer ale, 29 hefenweizen i setki innych „plażowych” piw z dodatkiem soku i skórek z owców. Pojawiła się też Nachmielona z Browaru Nepomucen, pierwsza rzemieślnicza woda mineralna z dodatkiem chmielu.

W tym roku łączna liczba premier dobrych na wakacyjne nasiadówki, lekkich piw z polskich browarów rzemieślniczych pewnie znowu będzie liczona w setkach. Do tego dochodzi co najmniej kilkadziesiąt już sprawdzonych piw warzonych przez kraftowych piwowarów od jakiegoś czasu.

Więcej na portalspozywczy.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

  • Max

    5,49

  • Śr

    2,59

  • Min

    0,00

ProduktySklepyRegiony

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 9628

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane