Delikatesy Free: żywność ekologiczna najlepiej sprzedaje się w dużych miastach

Autor: portalspozywczy.pl 23 lutego 2011 15:11

- Największy wzrost rynku żywności ekologicznej odnotowuje się w miastach powyżej 300 000 mieszkańców, najmniejszy na wsiach - mówi Daniel Skibiński, prezes Free Delikatesy. Według szacunków rynek ten rośnie o 25 proc. rocznie.

Podobał się artykuł? Podziel się!
  • kp 2011-02-28 14:12:10

    Pani Marto, te zarzuty, które Pani wymienia dotyczą produktów TRADYCYJNYCH a nie certyfikowanych EKOLOGICZNYCH. To właśnie mylenie tych pojęć powoduje zamieszanie i zarzuty wobec żywności EKO. Napis EKO czy TRADYCYJNE to za mało. Produkt musi mieć CERTYFIKAT!

  • Marta 2011-02-24 15:43:09

    Nie dajmy się zwariować z tą żywnością ekologiczną. Na początku produkcji wszystko okay. Potem oszustwa. Płacimy drożej za jajka ekologiczne, które często są jajami z "3". Czytałam raport z kontroli. Włos się jeży.

    W żywności, którą wkładamy do koszyków, możemy znaleźć wszystko: odchody zwierzęce, pasożyty, insekty, rybie łuski, wnętrzności zwierząt. Zdarzają się też oszustwa: chleb żytni produkowany jest z mąki kukurydzianej, konserwa wołowa robiona jest z kurcząt, serdelki indycze robi się z wieprzowiny, a miód lipowy ma znikomą zawartość pyłków lipy.



    Oszustwem często okazują się też ekskluzywne wędliny sprzedawane jako "domowej roboty". Wmawia się nam, że są bez konserwantów, a tymczasem kontrolerzy wywęszyli w nich całe tony skrobi, białka sojowego, stabilizatorów, polepszaczy smaku i zapachu, i przeróżnych "E" ileś tam. Dodatkowo tradycyjne metody produkcji mają uwiarygodnić ceny - znacznie wyższe niż innych rodzajów wędlin.Odchody gryzoni w ryżu, salmonella w rodzynkach, pasożyty w rybach, insekty w makaronie. I my to jemy! Jakby tego było mało, to producenci żywności jeszcze nas bezczelnie oszukują. Np. sprzedają schab w majeranku zrobiony z... drobiu! Raport głównego inspektora sanitarnego i dane Urzędu Ochrony Konsumentów i Konkurencji to lektura dla ludzi o mocnych nerwach.

    LISTA OSZUSTW

    Produkt: Znalezione nieprawidłowości:

    masełko extra smarowne zawartość 82,5 proc. tłuszczu roślinnego. W prawdziwym maśle powinno być nie mniej niż 80 proc. tłuszczu mlecznego

    chleb żytni dodawano mąkę pszenną i kukurydzianą

    konserwa "wołowina stołowa" składa się z mięsa z kurcząt i ma tylko 10 proc. wołowiny

    parówki panieńskie bez konserwantów zawierały: polifosforany, substancje wzmacniające smak i zapach, glutaminian sodu, azotyn sodu, przeciwutleniacze

    ser typu oscypek wyprodukowany z mleka krowiego

    miód lipowy znikomy udział pyłku lipowego (1,7 proc.), wg norm powinno go być nie mniej niż 20 proc.

    filety z sandacza i szczupaka obecność przywr i nicieni (pasożyty wywołujące choroby m.in. wątroby i pęcherzyka żółciowego)

    białe sery ok. 80 proc. wody (nie powinno być więcej niż 70 proc.) i 2,5 proc. tłuszczu (powinno być nie mniej niż 4 proc.)

    kiełbasy za dużo wody (o ok. 20 proc.), obecność twardych ścięgien, dużych skupisk luźnego tłuszczu i galarety oraz skrobi (powinny być jej znikome ilości)

    serdelki z indyka mają w składzie 40 proc. mięsa wieprzowego, 23,3 proc. mięsa wołowego i 15,5 proc. mięsa z kurcząt

    sardynki konserwowe w składzie: skóra z dużymi ubytkami, pozostałość błony otrzewnej, organów wewnętrznych, duża ilość łusek, wyczuwalne twarde ości, do 30 proc. wody (nie powinno być więcej niż 8 proc.)







ZOBACZ WSZYSTKIE (2)

WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 9753

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane