Dyrektor IERGiŻ: W tym roku ceny żywności wzrosną o ok. 1-1,5 proc.

Autor: dlahandlu.pl 20 stycznia 2016 09:45

- Przez kilkanaście ostatnich miesięcy mieliśmy do czynienia ze spadkiem cen produktów żywnościowych. W tym roku nie można już liczyć na dalsze spadki cen - mówię o konsumentach nie o producentach. Należy spodziewać się, że w tym roku nastąpi niewielki wzrost cen żywności - rzędu 1-1,5 proc. - mówi serwisowi www.portalspozywczy.pl Andrzej Kowalski, dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

- Wpływ na ceny żywności w tym roku będzie miało kilka czynników. M.in. to czy Rosja utrzyma embargo na import produktów żywnościowych, w jakim tempie będzie rozwijał się świat, bo ostatnio mamy do czynienia ze stagnacją w krajach wysoko rozwiniętych i ze znacznym spadkiem tempa wzrostu importu żywności. Przede wszystkim ze strony Chin wyraźnie zostało zahamowane tempo importu żywności m.in. z Polski - mówi Andrzej Kowalski.  

Ekspert dodaje, że kwestia podażowa również odgrywa olbrzymią rolę jeśli chodzi o kształtowanie się cen. - Jednak jest jeszcze wiele niewiadomych, które mogą mieć wpływ na ceny żywności - zaznacza profesor IERiGŻ. - Jeśli mrozy się utrzymają plony będą niższe, na czym ucierpi produkcja roślinna i produkcja pasz a co za tym idzie również mięso. Nie spodziewam się dużego spadku cen mleka i nabiału, nie będzie też wzrostu, na co producenci mleka od dłuższego czasu liczą - twierdzi Andrzej Kowalski. 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

  • Max

    4,20

  • Śr

    2,91

  • Min

    2,19

ProduktySklepyRegiony

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 8963
Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane