Eksperci: Wciąż jemy za mało warzyw i owców

Autor: dlahandlu.pl 20 września 2017 11:39

- Warzywa i owoce powinny stanowić podstawę zbilansowanej diety, niestety niskie spożycie produktów z tych grup stanowi problem globalny. W większości krajów w Europie i na świecie nie spożywa się owoców i warzyw w wystarczających ilościach, konsumpcja jest niższa niż rekomendowane przez WHO minimum 400 g dziennie na osobę. Dlatego kraje prowadzą działania na rzecz zwiększenia konsumpcji produktów z tych grup, w celu poprawy jakości życia - argumentowali eksperci podczas XIII Międzynarodowego Kongresu Promocji Warzyw i Owoców.

– Im wyższe spożycie warzyw i owoców, tym dłuższe życie – przy 7 porcjach dziennie ryzyko przedwczesnej śmierci spada nawet aż o 42%. Nie należy czekać do 50 roku życia ze zwiększeniem spożycia warzyw i owoców – powiedziała dr Katarzyna Stoś, prof. IŻŻ – z-ca dyrektora ds. Bezpieczeństwa Żywności i Suplementów Diety z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, reprezentująca Polskę w panelu dotyczącym polityki prozdrowotnej w kontekście spożycia owoców i warzyw.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

  • Max

    5,49

  • Śr

    2,94

  • Min

    0,00

ProduktySklepyRegiony

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 9753

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane