Ekspert: Ceny żywności rosną w szybkim tempie

www.portalspozywczy.pl 21 czerwca 2017 14:38

Ceny żywności rosną w szybkim tempie od końca 2016 r. W okresie pierwszych pięciu miesięcy br. przeciętne ceny żywności zwiększyły się 3,6% w porównaniu do analogicznego okresu 2016 r. Dla przypomnienia, w całym 2016 r. ceny żywności wzrosły przeciętnie o 1,0%. To właśnie z powodu drożejącej żywności przeciętne tempo zmian cen konsumpcyjnych, czyli tzw. inflacja, zwiększyło się w okresie styczeń-maj br. do 2,0% r/r, choć w 2016 r. przeciętne ceny konsumpcyjne w Polsce spadły 0,6% - mówi serwisowi www.portalspozywczy.pl Wiktor Wojciechowski, główny ekonomista Plus Bank SA.

Zdaniem eksperta głównym czynnikiem odpowiedzialnym za wyższe ceny żywności były niekorzystne warunki pogodowe na początku br. w krajach południowej Europy, skąd jest ona eksportowana do krajów o bardziej surowym klimacie w północnej części kontynentu. - Od października 2016 r. do lutego 2017 r. ceny warzyw w Polsce wzrosły łącznie o ponad 25%, podczas gdy w analogicznym okresie przed rokiem ich ceny wzrosły jedynie o 9%. Warto podkreślić, że znaczący wzrost cen żywności na początku br. odnotowano nie tylko w Polsce, ale także w innych krajach UE, takich jak np. Niemcy czy Francja - zapewnia Wiktor Wojciechowski.

Choć obecnie na rynku pojawiły się już warzywa krajowej produkcji, to ceny żywności wciąż są istotnie wyższe niż przed rokiem. O ile bowiem ceny warzyw zaczęły spadać, to fala wiosennych przymrozków znacząco zmniejszyła podaż owoców, co podbiło ich ceny. W maju br. za owoce przeciętnie płacono w Polsce o 5,8% więcej niż przed rokiem, podczas gdy w okresie styczeń-kwiecień br. średnio o 2,4% więcej niż w analogicznym okresie 2016 r.

Więcej na portalspozywczy.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 9338

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane