Ekspert: Przez dekady masło było zbyt tanie

www.portalspozywczy.pl 11 października 2017 13:05

Są różne interpretacje przyczyn wzrostu cen masła. Osobiście uważam, że całe ostatnie dziesięciolecia masło było zbyt tanie w stosunku do innych produktów spożywczych - powiedział serwisowi portalspozywczy.pl Leszek Figarski, prezes firmy Zakład Mleczarski FigAND.

Podkreśla, że masło zawsze było rarytasem na polskim stole i produktem z najwyższej półki. - Dla mnie niezrozumiała była sytuacja, w której cena masła równała się z ceną tłuszczów roślinnych czy nawet twarogu. Uważam, że dzisiejszy poziom cen jest optymalny i powinien taki pozostać – mówi Leszek Figarski.

W jego opinii, ceny galanterii mleczarskiej zawsze były zbyt niskie i firmy które specjalizowały się w jej produkcji przegrywały z firmami zajmującymi się tzw. produkcją wielkotowarową (sery żółte, mleko w proszku) skierowaną na eksport. - Sprzyjała temu słaba złotówka i wysoki kurs dolara. Producenci galanterii mleczarskiej mieli bardzo trudną sytuację ponieważ nie zawsze mogli sprostać konkurencji cenowej w zakupie surowca w starciu z producentami proszków i serów. Trzeba pamiętać, że to produkcja galanterii jest o wiele trudniejsza technologicznie i powinna być przez to bardziej opłacalna ekonomicznie - prezes firmy FigAND.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 10814

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 748653

POLECANE OFERTY

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane