Food Show 2017: Cały rynek spożywczy zmaga się z problemem zbudowania dobrze funkcjonującego zespołu

www.portalspozywczy.pl 17 marca 2017 11:36

Branża gastronomiczna rozwija się bardzo dynamicznie. Powstają nowe kawiarnie, restauracje, co sprawia, że potrzeba coraz więcej rąk do pracy.



Rynek gastronomiczny podobnie jak i inne branże zmaga się z problemem skompletowania zespołu, zatrudnienia odpowiednio wykwalifikowanych pracowników.

 - Nie tylko HoReCa, ale cały rynek spożywczy zmaga się z problemem zbudowania dobrze funkcjonującego zespołu. Brakuje wykształconych pracowników. Płaca minimalna w połączeniu z dodatkami socjalnymi sprawiają, że coraz mniej jest osób zainteresowanych pracą w gastronomii, która jest ciężką, fizyczną pracą. Tym samym pracodawcy decydują się na zatrudnianie osób zza wschodniej granicy. Ma to swoje plusy, ponieważ właściciele lokali gastronomicznych swoimi działaniami pomagają ścianie wschodniej wejść na rynek pracy – powiedziała Renata Dutkiewicz – Dyrektor ds. Sektora Spożywczego, Departament Sektorów Strategicznych, Bank Zachodni WBK podczas debaty „Polska gastronomia wobec wyzwań ekonomicznych i prawnych” na Food Show 2017.

Portalspozywczy.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

  • Max

    4,99

  • Śr

    2,62

  • Min

    0,00

ProduktySklepyRegiony

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 9201
Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane