Food Show 2017: Do Michelina musimy jeszcze dojrzeć

www.portalspozywczy.pl 17 marca 2017 20:21

- Polacy zaczynają poszukiwać w restauracjach prawdziwego jedzenia, ale chodzi już nie tylko o potrawy. Coraz częściej liczy się dostarczenie gościom wrażeń, interakcji, zabawy przy stole - mówił podczas debaty "Polska gastronomia wobec wyzwań ekonomicznych i prawnych" na Food Show 2017 Mateusz Kręcina, szef kuchni i niezależny doradca kulinarny.

Mateusz Kręcina przyznał, że polscy kucharze przez długi czas nie mogli zdobywać doświadczenia w kraju w czołowych restauracjach, np. z gwiazdkami Michelin.

- Do Michelina jako Polacy musimy jeszcze trochę dojrzeć. Przez kilka lat pracowałem w Anglii, ponieważ w Polsce tego doświadczenia nie mogliśmy zdobyć. Po uczestnictwie w piątej edycji Top Chef uznałem, że otworzę małą restaurację na 25 osób. Po ośmiu miesiącach niemal zdeklasowaliśmy konkurencję w Bielsku-Białej, ale tylko dlatego, że co tydzień przygotowujemy 10 nowych specjalności - dodaje.

Zdaniem Kręciny Polacy poszukują w restauracjach prawdziwego jedzenia, a niezwykle istotną kwestią jest serwis na wysokim poziomie.

- W restauracjach nie szukamy już do końca samego jedzenia, a wrażeń, interakcji, zabawy przy stole. Jeśli lokal serwuje coś, co można kupić w markecie to jest problem. Jeszcze większym problemem jest jednak to, że nie mamy ludzi wykwalifikowanych do pracy w tej branży - dodaje.

Całość na portalspozywczy.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 9801

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane