Food Show 2017: Gastronomiczne stolice Europy: trendy, inspiracje, nowości, przyszłość

www.portalspozywczy.pl 23 marca 2017 09:25

Dzisiejsze restauracje odróżniają się od konkurencji poprzez lokalność, spersonalizowaną ofertę oraz brak klasycznego, sztywnego menu. Równocześnie większość trendów kulinarnych obecnych w Europie i Polsce przypływa do nas z Azji i Ameryki Południowej - to wnioski płynące z debaty "Gastronomiczne stolice Europy: trendy, inspiracje, nowości, przyszłość" na Food Show 2017.

Moderatorem debaty była Katarzyna Gubała, Culinary Content Director w Wydawnictwie Burda oraz redaktor naczelna magazynu Slowly Veggie.

Na początku debaty paneliści rozmawiali o najświeższych trendach w światowej gastronomii.

Marta Glinka, ekspert ds. trendów kulinarnych, konsultant marketingowy sektora spożywczego, blogerka restauracyjna (Restaurantica.pl), właścicielka portalu o jedzeniu Warsawfoodie.pl, wśród dominujących trendów wskazała m.in. niemarnowanie żywności oraz flexitarianizm.

- Niemarnowanie żywności to z jednej strony różne sposoby przekazywania żywności, np. dla potrzebujących, a z drugiej korzystanie z źródeł typu ‘fair trade’. To już się dzieje, np. w Hiszpanii, ale także w Polsce. Angażują się w to najbardziej znani szefowie kuchni. Istotnym trendem na świecie jest także flexitarianizm, czyli stopniowe przechodzenie na dietę bezmięsną. Zaczynamy od jednego wegetariańskiego dnia w tygodniu i stopniowo zwiększamy tę liczbę. W Polsce o flexitarianizmie jeszcze mało się mówi. Jest to trend widoczny w Niemczech, Holandii, Hiszpanii. W Barcelonie powstała nawet dedykowana takiej diecie restauracja. Dziś już nie tylko wegetarianie chodzą do restauracji, w których warzywa mają największe znaczenie. Tego typu lokale zaczął doceniać np. przewodnik Michelin. W Polsce, wzorem Berlina, powstają z kolei lokale typu neo-bistro, gdzie można zjeść bardzo dobrej jakości jedzenie w przystępnej cenie – dodała.

Według Sebastiana Humskiego, szefa kuchni restauracji "Hetman" w Lgocie Wielkiej i członka Euro-Toques Polska, Polacy zaczynają zwracać coraz większą uwagę na jakość i pochodzenie produktu, ale przede wszystkim jego wpływ na nasze zdrowie.

- Zaczynamy uprawiać sporty, zdrowiej się odżywiać, ale obserwujemy także powrót do kuchni etnicznej, staropolskiej gdzie odnajdujemy dawne przepisy, które następnie przetwarzamy przy pomocy nowych technik kulinarnych. Wielu szefów kuchni zakłada dziś małe ogródki na własne potrzeby. Sami wytwarzają od podstaw produkty i wiedzą jak na nich pracować, jak je wykorzystać. Sam pracuję w restauracji, która położona jest z dala od miasta (15 km od Zawiercia), ale cieszę się, bo dzięki temu mam możliwość dotarcia do produktów, jakich większość restauratorów nie ma. Duży nacisk stawiamy na dziczyznę, która od jakiegoś czasu powraca na nasze stoły i już za chwilę będzie mięsem ogólnodostępnym jak wieprzowina i kurczaki – dodał.

Portalspozywczy.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!


WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 9055

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.