Food Show 2017: Millenialsi kreują trendy na rynku gastronomicznym

Autor: dlahandlu.pl 17 marca 2017 10:14

- Potencjał rozwoju gastronomii jest nieskończony, sky is the limit. Wszyscy lubimy dobrze zjeść i to się nie zmieni, więc jestem spokojny o przyszłość tego sektora. Na pewno na rynek silnie oddziaływują millenialsi, których mamy w kraju ok. 8-9 mln. Ta grupa kreuje zachowania rynku. Jak wpływają na rynek restauracyjny? Choćby poprzez rozwój foodtrucków, które millenialsi skutecznie wypromowali,  głównie poprzez social media - uważa Stanisław Magdij, Dyrektor Operacyjny/COO, QLT Restaurant&Bar sp. z o.o., operator sieci Bierhalle.

Jak odnajduje się na dzisiejszym rynku Bierhalle? - Przede wszystkim  mamy unikalny produkt – piwo. Dziś dla wielu restauratorów odkryciem jest, że dobre piwo robi się z trzech składników, my wiemy to już od 12 lat. Nasze piwo jest niepowtarzalne, a ludzie dziś szukają takich aspektów w gastronomii. Obserwujemy również nowe trendy kulinarne. Mamy dobrych szefów kuchni, ciekawe menu, które urozmaicamy nowościami. Nowość to istotny element dla współczesnego konsumenta. Trzeba podążać za trendami i konsumentem, a gość ma się dobrze czuć w restauracji i znaleźć tam to, czego szuka - dodaje Stanisław Magdij.

Panelista odniósł się również do kwestii zmieniającego się rynku pracy. - Mamy rynek konsumenta i rynek pracownika. My musimy się dostosować. Regulacje prawne wprowadzane przez rządy nie pomagają firmom w tym aspekcie prowadzenia biznesu. Odpływ Polaków na Zachód spowodował napływ pracowników ze Wschodu. Ale zatrudnienie ich to trudna procedura od strony prawnej. Gastronomia ma też swoją ciemną stronę, czyli szarą strefę. My pracujemy transparentnie i mamy z tym problem. W Bierhalle stawiamy na  jakość i serwis, szkolimy pracowników, a oni z dnia na dzień uciekają, bo ktoś dał im więcej „na czarno”. Mamy braki kadrowe, pomimo iż oferujemy szkolenia, pakiety socjalne. Jest potencjał w pracownikach ze Wschodu, tym większe więc nasze rozczarowanie, że tak trudno ich zatrudnić - mówił Stanisław Magdij.

Podobał się artykuł? Podziel się!


WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 8968

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 558590

POLECANE OFERTY

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.