Food Show 2017: Polak na diecie

www.portalspozywczy.pl 22 marca 2017 12:55

Wiedza na temat żywienia to podstawa odpowiedniej diety – stwierdzili zgodnie uczestnicy debaty „Polak na diecie” podczas Food Show 2017.

Według statystyk CBOS blisko ¼ Polaków decyduje się na wyeliminowanie pewnych produktów z codziennych posiłków, z czego 8 % nie wytrzymuje w swoim postanowieniu. Najczęściej rezygnujemy ze słodyczy, tłuszczu i alkoholu. 33 % procent kobiet i 28 % mężczyzn przyznaje się do bycia na diecie.

Wiedza najważniejsza

Jak podkreślają eksperci dieta jest to sposób żywienia a nie forma odchudzania. Ważne jest poznanie naszego organizmu, aby móc mu codziennie i regularnie dostarczać niezbędne do zdrowego funkcjonowania składniki.

- Pięć posiłków dziennie, duża ilość warzyw, stanowiących najlepiej ponad połowę zawartości talerza. Rezygnacja ze słodyczy, alkoholu i Fast Foodów: to bardzo ważne aspekty dla osób chcących się zdrowo odżywiać – tłumaczyła Hanna Stolińska – Fiedorowicz z Instytutu Żywności i Żywienia im. prof. dr med. Aleksandra Szczygła.

Wiedzę związaną ze zdrowym odżywianiem zgłębiają także restauratorzy. Według Miłosza Kowalskiego – Szefa Kuchni Hilton Garden Inn Krakow Airport, hotele i restauracje przywiązują ogromną uwagę do produktów wykorzystywanych do przygotowania potraw, aby były nie tylko smaczne, ale i zdrowe.

- Zasada 3 razy C, czyli cena czyni cuda na szczęście dawno skończyła się. W tym momencie większość restauracji skierowała swoje kroki do lokalnych producentów. Restauracje podnoszą swój poziom i stawiają na jakość posiłku i jego zdrowy wymiar. Potwierdzeniem tego jest m.in. prowadzenie profili gości pod kątem tego, co jedzą, a czego nie mogą, bo mają uczulenie. Takie czynniki są brane pod uwagę podczas przygotowania dań – stwierdził Miłosz Kowalski.

Edukacja rodziców i dzieci

Nie pokoi z kolei fakt niezdrowego odżywiania się dzieci. Eksperci zgodnie stwierdzili, że bardzo istotna jest tutaj edukacja zarówno rodziców jak i dzieci.

- W relacji rodzic – dziecko ważny jest dialog. Dorośli muszą edukować swoje pociechy na temat żywienia i uświadamiać, że choćby słodycze można zastąpić owocami. To wszystko powinni praktykować podczas wspólnych posiłków. Rodzic musi być autorytetem w kwestii żywienia dla swojego dziecka – oceniła Hanna Stolińska – Fiedorowicz.


WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 9667

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane