Food Show 2017: Rynek pracy w gastronomii

www.portalspozywczy.pl 22 marca 2017 12:51

Podczas debaty pt. Rynek pracy w gastronomii rozmawiano o problemach z jakimi borykają się restauratorzy, a także o bolączkach obsługi gości. Z jednej strony, dużym problemem jest brak rąk do pracy, a z drugiej młodzi ludzie są często wykorzystywani i traktowani nie uczciwie.

Agata Hagno, prezes, DPM Sp. z o.o. zabrała głos jako pierwsza. Zwróciła uwagę, że jakość osób obsługujących mocno kuleje i jest na ogólnie niskim poziomie. - Obserwujemy trend, iż coraz więcej punktów gastronomicznych szuka pracowników ze wschodu, gdyż Polacy nie chcą pracować w gastronomi. Praca kelnera jest postrzegana wyłącznie jako zajęcie sezonowe lub dorywcze. Z drugiej strony nie można się temu dziwić, gdyż często obserwujemy wyzysk ze strony pracodawców. Ostatnio we Wrocławiu słyszałam, o przypadku, że restaurator zatrudniał wyłącznie na czas próbny, za który nie płacił, po czym zwalniał zatrudnione osoby i przyjmował kolejne. To zniechęca do szukania i podejmowania pracy w tym sektorze – mówiła Agata Hagno.

Na podobny problem zwrócił uwagę Piotr Borecki, wiceprezes Stowarzyszenia Kelnerów Polskich. - Taki wyzysk jest nagminny. Właściciele restauracji oszczędzają na obsłudze, często w ogólnie nie płacąc pensji, a całym wynagrodzeniem mają być napiwki. O ile w wielkich miastach napiwki są atrakcyjne, o tyle w mniejszych ciężko utrzymać się tylko z nich – mówił Piotr Borecki. Jego zdaniem, trend jest bardzo niekorzystny – zawód kelnera jest nie atrakcyjny, - Nie ma właściwej edukacji. Kelner to nie tylko człowiek, który przynosi jedzenie do stolika, to także specjalista w dziedzinie handlu i doradztwa. Musi być wszechstronnie wykształcony. Trzeba się znać na doradztwie kulinarnym, na winach i znać języki obce. To naprawdę ciężki zawód. Pracuje się w weekendy, niedziele i święta – wskazuje wiceprezes Stowarzyszenia Kelnerów Polskich. W ocenie Stowarzyszenia, 30 proc. fachowców wyjechała za granicę, część zmieniła branżę. - Kto może to rezygnuje z tego zawodu. Nasze stowarzyszenie stara się to zmienić. Jeśli obecny trend się nadal utrzyma, to możemy dojść do sytuacji, w której w ogóle już nie będzie obsługi – obawia się Piotr Borecki.

Do edukacji nawiązał Adrian Feliks – Szef kuchni, Właściciel, SPOON Adrian Feliks – Kelner jest przedstawicielem handlowym kucharza. Poziom edukacji jest na bardzo niskim poziomie. Mam doświadczenie zdobyte za granicą, gdyż gotowania uczyłem się w Belgii, to nasze szkoły gastronomiczne są w tyle 20 lat za zachodnimi. Na trzydzieści osób, które kształcą się w zawodzie kucharza, zaledwie dwie chcą to naprawdę robić, a tylko jedna coś osiągnie. Pozostałe są tam z przypadku. Z drugiej strony człowiek po szkole chce od razu zarabiać 3,5 tysiąca i mieć wolne weekendy – to nie są realistyczne oczekiwania. Najpierw pokaż co umiesz – mówił Adrian Feliks. Dodał, że w zawodzie kucharza trzeba się stale kształcić, w przeciwnym razie wszyscy będziemy jeść tylko w fastfoodach.



WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 8910

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.