Food Show 2017: W Polsce mamy problem z roszczeniowością pracowników i wydajnością

www.portalspozywczy.pl 17 marca 2017 11:09

Perspektywy dla rynku są we wszystkich segmentach obiecujące, a restauracji typu premium jest w Polsce niewiele w porównaniu do Portugalii czy Wielkiej Brytanii – mówił Krzysztof Janiszewski, właściciel restauracji Senses, która ma jedną gwiazdkę Michelin podczas debaty "Polska gastronomia wobec wyzwań ekonomicznych i prawnych" na Food Show 2017.

– Na świecie jest około 3700 gwiazdek Michelin, trzygwiazdkowych jest 73, a w Polsce są tylko dwie. Ale u nas jest 40 mln konsumentów świadomych i dojrzałych, którzy jeżdżą po świecie i próbują różnych potraw – mówił Krzysztof Janiszewski, właściciel restauracji Senses.

– Byłem kiedyś we Włoszech obok miejscowości Modena, zarezerwowaliśmy stolik, i na całej sali było dwóch Niemców, poza tym byli sami Polacy. Kelnerzy też byli polskojęzyczni. To mi uświadomiło, że Polacy są już dojrzali i chętni do spędzenia czasu w restauracjach premium.

Tłumaczył, że taki pobyt trwa około czterech godzin, jest to jakieś przeżycie, tak jak przykładowo wyjście do teatru. – Ludzi chodzą do restauracji premium z rodziną, z przyjaciółmi świętować ważne wydarzenia, np. zaręczyny. Spotykają się też na imprezach biznesowych. Uważam, że restauracje premium można traktować jako połączenie sztuki kulinarnej z przeżyciem – mówił.

Dodał, że pracuje nad otworzeniem kolejnej restauracji. – Będzie to nowoczesna restauracja. Ściany będzie miała w 100 proc. pokryte przez grafiki komputerowe, które będą się zmieniać w zależności od atmosfery nastroju czy typu gości. To będzie restauracja ze strefy premium – mówił.

Mówił, że wyzwaniami dla nich są nie tyle rosnące koszty pracy, ale trudności z pozyskaniem wykwalifikowanych pracowników. – W Polsce mamy problem z roszczeniowością pracowników i wydajnością. Przychodzą młodzi ludzie i chcą być od razu wykształconymi kelnerami czy menadżerami, a nie mają doświadczenia. Nie ma za wiele szkół kelnerów, baristów, czy gastronomicznych. Wielu pracowników to samoucy, część z nich pracowała za granicą – oni wiedzą, co to znaczy oddać się pracy – mówił Krzysztof Janiszewski.

Całość na portalspozywczy.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

  • Max

    9,40

  • Śr

    5,54

  • Min

    2,99

ProduktySklepyRegiony

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 9920

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane