Food Show 2017: Zarobki pracowników uzależnione od obrotu lokalu?

www.pulshr.pl 19 marca 2017 14:09

Od trzech lat jestem współwłaścicielem trzech lokali. To, co próbuję u siebie wprowadzić, to uzależnienie wynagrodzeń kucharzy i kelnerów od obrotów. Oczywiście przy solidnej podstawie. Niech to będzie np. 2 proc. - mówił Adrian Feliks, właściciel lokali Spoon Adrian Feliks.

W woj. śląskim stawki dla kelnerów to obecnie 15-16 zł za godzinę pracy. Nieraz 20 zł, jeśli ktoś jest dobry. Szefowie kuchni zarabiają od 3 do nawet 12 tys. zł na rękę - w zależności od doświadczenia.

Proponowana zmiana w systemie wynagrodzenia miałaby na celu zmotywowanie załogi, by wzięła również odpowiedzialność za los lokalu i za swoje działania. Bardzo dużo restauracji - ze względu na nikłe zaangażowanie, bądź braki kadrowe - nie potrafi przetrwać pierwszych lat działalności.

Przeczytaj całość relacji na pulshr.pl.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 10814

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 748653

POLECANE OFERTY

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane