Food Show 2018: Mamy coraz mniejsze zaufanie do żywości

www.portalspozywczy.pl 12 marca 2018 19:12

Sezonowość sprawia, że chętnie sięgamy po produkty regionalne jak np. warzywa sezonowe. Natomiast mamy coraz mniejsze zaufanie do żywości. Moi pacjenci często pytają mnie, gdzie lepiej robić zakupy, czy na bazarze czy jednak w dużym sklepie – powiedziała Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyk kliniczny z Instytutu Żywności i Żywienia w trakcie debaty "Przyszłość leży w tradycji – naturalność, lokalność i prostota budują zaufanie konsumentów" podczas Food Show 2018.

Zdaniem Hanny Stolińskiej-Fiedorowicz rynek polskich produktów regionalnych zyskuje na jakości, a konsumenci sięgają po produkty coraz częściej, biorąc pod uwagę ich sezonowość.

– Poznaliśmy już wiele produktów zagranicznych, natomiast polscy producenci doganiają zachód i tworzą dobre i wygodne produkty, które mają dobry skład jak np. zupy kremy. Sezonowość sprawia, że chętnie sięgamy po produkty regionalne jak np. warzywa sezonowe. Natomiast mamy coraz mniejsze zaufanie do żywości. Moi pacjenci często pytają mnie, gdzie lepiej robić zakupy, czy na bazarze czy jednak w dużym sklepie – wyjaśnia Hanna Stolińska-Fiedorowicz.

– Konsumenci chcą wracać do przeszłości i jeść produkty tak jak nasze mamy i babcie. Żyjemy w innych czasach, gdzie jest inne powietrze, żywność i styl życia, więc trudno porównywać dzisiejsze jedzenie z tym z przeszłości. Natomiast kuchnia lokalna kojarzy nam się przyjemnie właśnie z kuchnią naszych mam i babć, ze smakami dzieciństwa – dodała dietetyk kliniczny.

Podobał się artykuł? Podziel się!


WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

  • Max

    3,99

  • Śr

    2,08

  • Min

    1,35

ProduktySklepyRegiony

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 5323

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane