Food Show: Produkty bez konserwantów są wyzwaniem dla logistyki

Autor: dlahandlu.pl 20 marca 2018 14:28

Produkty tradycyjne i naturalne, czyli bez konserwantów są dużym wyzwaniem dla logistyki, bo zazwyczaj są to produkty o krótkiej trwałości – mówił Bogdan Woźniak, wiceprezes SDM Wieluń, podczas debaty „Żywność w centrum uwagi świata; jedzenie w randze sztuki”, jaka odbyła się podczas Food Show 2018.

Jak zauważył, firmy deklaratywnie mówią o czystej etykiecie, ale nierzadko jest to „zaklinanie rzeczywistości”. - Bliższe przyjrzenie się składowi pokazuje, że deklaracje nie pokrywają się z rzeczywistością. Tymczasem, jeśli w produkcji utrzymujemy określony rygor technologiczny i nie wzbogacamy składu w dodatki, to taka „porządność” się przydaje i zostaje doceniona przez klientów w dłuższej perspektywie - mówił.

Dodał, iż produkty tradycyjne, a więc bez konserwantów, są dużym wyzwaniem dla logistyki. - Za nie dodawanie konserwantów płaci się cenę logistyki. Nie można nadać produktowi, który nie ma cech schemizowania, czasu trwałości kilku miesięcy. W przypadku tego typu produktów jesteśmy mocno ograniczeni i musimy bardzo się starać, by dostarczyć ten produkt w odpowiednim czasie i jeszcze dać czas handlowi, by mógł go sprzedać - tłumaczył.

Debata "Żywność w centrum uwagi świata. Jedzenie w randze sztuki" odbyła się 12 marca 2018 roku w ramach Food Show 2018. Druga edycja tej imprezy zgromadziła w tym roku w Katowicach ponad 100 prelegentów, blisko 3 000 przedstawicieli branży i 10 000 gości dnia otwartego. 

Podobał się artykuł? Podziel się!


WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 5082

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 694644

POLECANE OFERTY

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane