Gantner na Food Show: W Unii Europejskiej bardzo szybko narasta zjawisko protekcjonizmu

www.portalspozywczy.pl 19 marca 2017 21:25

– Otwarcie możemy już powiedzieć, że w Unii Europejskiej bardzo szybko narasta zjawisko protekcjonizmu. Objawia się ono m.in. czarnym PR-em, czego doświadczamy w Czechach, ale również wprowadzaniem barier systemowych w poszczególnych krajach, budowanych na podstawie konkretnych aktów prawnych. To bardzo niebezpieczne zjawisko – powiedział serwisowi portalspozywczy.pl podczas Food Show 2017 Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności.

Zdaniem Andrzeja Gantnera, polski rząd i Komisja Europejska powinny podjąć działania, by przeciwdziałać protekcjonizmowi.

– Wydaje się, że rząd Polski powinien podjąć znacznie bardziej dynamiczne i ostre działania, żeby egzekwować, że istnieje wspólny rynek, a Komisja Europejska powinna szybko i skutecznie reagować w momencie, kiedy dany kraj próbuje wprowadzać bariery w handlu wspólnotowym. Każdy dzień zwłoki, każda następna wprowadzana bariera, czy to na poziomie kontroli żywności, czy specyficznych wymagań transportu i logistyki, czy też dodatkowych wymagań jakościowych buduje przekonanie, że faktycznie rynek unijny można podzielić – powiedział dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności podczas Food Show 2017.

Portalspozywczy.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

  • Max

    5,99

  • Śr

    4,50

  • Min

    2,48

ProduktySklepyRegiony

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 10809

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane