Gantner, PFPŻ: O trendach i wyzwaniach dla producentów żywności na Europejskim Kongresie Gospodarczym 2018 (wideo)

www.portalspozywczy.pl 23 marca 2018 12:44

Gantner, PFPŻ: O trendach i wyzwaniach dla producentów żywności na Europejskim Kongresie Gospodarczym 2018 (wideo) Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności. Fot. PTWP

Ogólnogospodarcze wyzwania dotyczące żywności - eksport, makro, mikro środowisko, uregulowania prawne Unii Europejskie, Brexit - to zagadnienia, o których warto rozmawiać na Europejskim Kongresie Gospodarczym, na który wszystkich serdecznie zapraszamy - mówi Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności.

Jakie są obecnie najważniejsze wyzwania dla producentów żywności? Jest kilka obszarów, na które muszą zwrócić uwagę producenci żywności, jeśli myślą o dalszym rozwoju i ekspansji. Przede wszystkim warto zauważyć trend, który mocno się rozwija, czyli żywność naturalna, trend clean label, czyli jak najmniej dodatków do żywności, jak najbardziej czysta etykieta - mówi Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności.

- Drugi trend to powrót do tradycyjnej żywności, ale co ciekawe - jest to tradycyjna żywność, która musi być w sposób nowoczesny wytworzona i to jest na pewno bardzo duże wyzwanie. To musi też być tradycyjna żywność, która jest masowo produkowana, a zarazem musi być bardzo bezpieczna, czyli też nowe formy przetwarzania, pakowania i dystrybucji - to wszystko ma bardzo duże znaczenie - dodaje.

- Niewątpliwie dużym wyzwaniem dla producentów żywności jest obecnie kreowanie marek. Warto zauważyć, że głównymi kanałami komunikacyjnymi, w których kreuje się marki, nie są już tradycyjne kanały, takie jak telewizja, ale kanały związane z mediami społecznościowymi, w których bardzo szybko można markę wykreować i równie szybko można tę markę stracić. To jest potężne wyzwanie dla producentów żywności - tłumaczy.

- Warto zauważyć to, co jest już trendem i to, co widać wyraźnie, czyli nastawienie na specyficzne formy odżywiania się, takie jak wegetarianizm czy weganizm. Tu widzimy wzrosty bardzo potężne, jeżeli chodzi o produkty żywnościowe. Tego absolutnie nie można lekceważyć - podkreśla Gantner.

- Wydaje się, że są to trendy, które tak szybko się nie odwrócą. Uważam, że nawet najwięksi producenci żywności muszą dywersyfikować swoje grupy produktowe właśnie pod tym kątem. Oznacza to między innymi również pewnego rodzaju personifikowanie żywności, czyli dopasowanie żywności pod specyficzne grupy. Warto zauważyć, że nie tylko młodzi ludzie są w tej chwili bardzo ważną grupą, ale mówimy w tej chwili o silver economy, czyli o grupie osób starszych, których jest coraz więcej. Wiemy, jak to będzie wyglądało już za 10, 15 lat i moim zdaniem będzie to jedna z wiodącym grup konsumenckich. Firmy, które nie będą miały oferty dla tej grupy, na pewno nie będą w stanie utrzymać mocnej pozycji na rynku - tłumaczy dyrektor generalny PFPŻ.

O żywności, również w kontekście jej eksportu, będziemy rozmawiać w maju na Europejskim Kongresie Gospodarczym. - Myślę, że ogólnogospodarcze wyzwania dotyczące żywności - eksport, makro, mikro środowisko, uregulowania prawne Unii Europejskie, Brexit - to zagadnienia, o których warto rozmawiać na Europejskim Kongresie Gospodarczym, na który wszystkich serdecznie zapraszamy - mówi Andrzej Gantner.

Europejski Kongres Gospodarczy odbędzie się 14-16 maja 2018 roku w Katowicach.

Podobał się artykuł? Podziel się!


WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

  • Max

    4,59

  • Śr

    3,49

  • Min

    1,99

ProduktySklepyRegiony

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 3903

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane