Gantner: Restrykcje wobec tych, którzy mieliby przekazywać żywność nie są dobrym pomysłem

Autor: dlahandlu.pl 13 czerwca 2017 15:11

Konieczność powstania kompleksowego, systemowego Narodowego Planu Ochrony Żywności, który będzie podstawą do kształtowania polityki w obszarze niemarnowania żywności, to główny wniosek z debaty Instytutu Innowacyjnej Gospodarki, która odbyła się 8 czerwca 2017.

W ramach spotkania dyskutowano na temat projektu ustawy o przeciwdziałaniu marnotrawieniu żywności, uwarunkowaniach branży oraz braku odpowiednich badań pokazujących skalę problemu.

Aktualny stan prac Senatu RP oraz główne założenia nowej ustawy o przeciwdziałaniu
marnotrawieniu żywności zreferował gość specjalny, senator Jan Rulewski. Głównym elementem
proponowanego prawa jest obowiązek przekazywania niesprzedanej żywności na cele społeczne przez wszystkie obiekty handlowe pow. 250 mkw. Zdaniem Andrzeja Gantnera, dyrektora generalnego Polskiej Federacji Producentów Żywności proponowane rozwiązanie nie jest skuteczne – Uważamy, że jakiekolwiek restrykcje wobec tych, którzy mieliby przekazywać żywność nie są dobrym pomysłem, ponieważ każda restrykcja wywołuje chęć ominięcia przepisów. Powodowanie dodatkowych kosztów po stronie przedsiębiorców jest nieuzasadnione. Uważamy również, że proponowane rozwiązania nie mogą w żadnym wypadku doprowadzić do rozszczelnienia sytemu bezpieczeństwa żywności.
Edyta Urbaniak-Konik z SUEZ Polska zwróciła uwagę na kwestię dystrybucji niesprzedanej żywności
– Musimy zastanowić się, czy mamy warunki sanitarne, żeby tę żywność dalej rozprowadzać. System jest niewydolny, nie mamy wsparcia od strony samorządów w dostarczeniu odpowiedniej
infrastruktury. Jedynie 6% organizacji pozarządowych w Polsce zajmuje się dystrybucją żywności,
więc należy zastanowić się jak wesprzeć ten proces.
Zwrócono też uwagę na istnienie problemu metodologicznego oraz braku wiarygodnych danych na
temat ilości marnotrawienia żywności w Polsce. Jak wskazali uczestnicy debaty, nie mamy
miarodajnych danych, a szacunki mówią jedynie o ok. 10 mln ton marnowanej żywności rocznie w
skali całego kraju. Stąd pilna potrzeba zorganizowanie grupy badawczej, która mogłaby
przeprowadzić wiarygodną analizę tego problemu.
Moderator debaty, prof. dr hab. Bolesław Rok z Akademii Leona Koźmińskiego, ekspert Instytutu
Innowacyjna Gospodarka zwrócił uwagę na konieczność podjęcia konkretnych działań – Pomocą w
rozwiązania problemu byłoby opracowanie oraz realizacja „Narodowego Planu Przeciwdziałania
Marnowaniu Żywności”. 
Dyskutanci dostrzegli potrzebę uwzględnienia dodatkowych zapisów w senackim projekcie ustawy o
przeciwdziałaniu marnotrawieniu żywności. – Procedowany akt prawny zakłada dwa warianty
postępowania z niesprzedaną żywnością będącą przedmiotem obrotu: przekazanie na rzecz
organizacji pożytku publicznego albo utylizację. Tymczasem najwięcej żywności marnuje się na etapie produkcji rolnej i konsumpcji, a najmniej na etapie dystrybucji – zauważyła Justyna Pawilonis,
ekspertka Stena Recycling.
Komisja Europejska, zwraca uwagę, że na terenie Unii Europejskiej marnuje się rocznie ok. 88 mln
ton żywności. Celem jest zmniejszenie do 2030 r. o połowę ilości marnowanej żywności na osobę w sprzedaży detalicznej i konsumpcji, zmniejszenie strat żywnościowych w procesie produkcji i dystrybucji.

Partnerami projektu są: Jeronimo Martins, Rekopol Organizacja Odzysku Opakowań, Remondis, Stena Recycling, SUEZ Polska.

Podobał się artykuł? Podziel się!


WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

  • Max

    3,99

  • Śr

    3,01

  • Min

    1,89

ProduktySklepyRegiony

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 7928

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.