IERiGŻ: Jak kształtowały się ceny żywności pod koniec 2016 r.

www.portalspozywczy.pl 2 stycznia 2017 11:02

W październiku br., w porównaniu z poprzednim miesiącem, ceny żywności i napojów bezalkoholowych wzrosły o 0,5 proc., po spadku we wrześniu br. o 0,2 proc. Wzrost cen żywności był taki sam jak łącznych cen towarów i usług konsumpcyjnych. Podrożały wszystkie podstawowe grupy artykułów żywnościowych, z wyjątkiem produktów mięsnych i owoców - informują analitycy IERiGŻ w raporcie.

Najbardziej zwiększyły się przeciętne ceny warzyw (o 3,9 proc.) i tłuszczów jadalnych (o 2,3 proc.). O wzroście cen warzyw zadecydowała znacząca zwyżka cen warzyw świeżych (o 9,7 proc., w tym ogórków o 76 proc. i pomidorów o 18,9 proc.).

Spośród tłuszczów podrożało głównie masło (o 5,7 proc.) oraz pozostałe tłuszcze zwierzęce (o 1,2 proc.). Ceny artykułów mleczarskich podniosły się o 0,8 proc., w tym serów dojrzewających i topionych o 1,6 proc.. Za ryby i owoce morza konsumenci musieli zapłacić o 0,6 proc. więcej niż przed miesiącem, w tym za ryby świeże o 0,9 proc., a za wędzone i solone o 1,1 proc. więcej.

Droższe niż we wrześniu były produkty z grupy „cukier, dżem, miód, czekolada i wyroby cukiernicze” (o 0,5 proc.), w tym cukier o 1,4 proc., czekolada o 0,4 proc., przy stabilizacji cen wyrobów cukierniczych. Pieczywo i produkty zbożowe podrożały o 0,4 proc., w tym płatki śniadaniowe o 0,8 proc., makarony o 0,7 proc., kasze i pozostałe wyroby piekarskie po 0,4 proc., a mąka i pieczywo po 0,3 proc. Ceny jaj zwiększyły się o 0,3 proc. Nieznacznie, bo o 0,1 proc. obniżyły się przeciętne ceny mięsa i wędlin. Spadkowi cen drobiu o 2,8 proc. towarzyszył wzrost cen mięsa wieprzowego o 0,8 proc. oraz wędlin i pozostałych przetworów mięsnych o 0,4 proc. Ceny owoców zmalały średnio o 3,3 proc., w tym cytrusów o 11,3 proc., jabłek o 8,4 proc., a bananów o 3,6 proc.

W październiku br. ceny żywności i napojów bezalkoholowych były przeciętnie o 0,4 proc. wyższe niż w analogicznym miesiącu ub. roku., przy spadku cen towarów i usług konsumpcyjnych o 0,2 proc. Październik był 28 kolejnym i – jak przewidują eksperci – ostatnim miesiącem utrzymywania się w Polsce deflacji (w ujęciu rocznym, tab. 4). Ceny żywności, po spadku w okresie maj 2014 r. – wrzesień 2015 r., od października 2015 r. wykazują stałą tendencję wzrostową. W październiku br., w porównaniu z październikiem ub. roku, istotnie zwiększyły się przeciętne ceny cukru i wyrobów cukierniczych (o 5,2 proc., w tym cukru o 27,5 proc.), ryb i owoców morza (o 5,1 proc.) oraz tłuszczów jadalnych (o 4,2 proc.). Wzrost cen artykułów mięsnych wyniósł 1,6 proc., a pieczywa i produktów zbożowych 0,8 proc. Dżemy, marmolady i miód podrożały o 2,4 proc,czekolada o 0,8 proc., przy niewielkim wzroście cen wyrobów cukierniczych (o 0,2 proc). Wydatnie wzrosły ceny ryb świeżych (o 10,5 proc.) i mrożonych (o 3,1 proc.). Za masło w październiku br. konsumenci musieli zapłacić o 9,4 proc. więcej niż rok wcześniej, za oleje roślinne o 0,7 proc. więcej, a za margaryny o 0,2 proc. więcej.

Więcej na portalspozywczy.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

  • Max

    6,99

  • Śr

    6,32

  • Min

    5,48

ProduktySklepyRegiony

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 10742

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane