IERiGŻ: Jemy mniej ryb, ale więcej owoców morza

Autor: IERiGŻ 13 listopada 2017 14:32

Według badań budżetów gospodarstw domowych, w I półroczu 2017 r. nastąpił spadek konsumpcji większości produktów rybnych, z wyjątkiem mrożonych owoców morza - czytamy w raporcie Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej "Rynek rolny - listopad 2017".

Jak informuje Instytut, w okresie styczeń-wrzesień 2017 r. połowy ryb na Bałtyku wyniosły 109,0 tys. ton i były o 7,2% niższe niż w analogicznych miesiącach roku poprzedniego.

Zwiększyły się połowy szprotów (o 12,5% do 62,5 tys. ton) oraz łososi (2-krotnie do 4,1 tys. sztuk), a wyładunki pozostałych ważniejszych gatunków ryb były niższe niż przed rokiem. Połowy dorszy obniżyły się o 37,1% do 4,6 tys. ton, storni o 26,3% do 9,5 tys. ton, a śledzi o 16,4% do 27,9 tys. ton.

Wykorzystanie kwot połowowych na koniec września 2017 r. wyniosło: dla szprotów 82,4%, dla śledzi 51,1%, dla dorszy 43,7%, a dla łososi 31,2%.

W okresie styczeń-sierpień 2017 r. produkcja ryb, przetworów rybnych i owoców morza w dużych zakładach przemysłu rybnego (zatrudnienie powyżej 49 osób) wyniosła 277,0 tys. ton i była o 1,3% niższa niż w analogicznym okresie roku poprzedniego. Zmniejszyła się przede wszystkim produkcja ryb wędzonych (o 21,2% do 45,8 tys. ton), w tym wędzonych łososi o 13,7% do 32,9 tys. ton.

Produkcja wyrobów wysokoprzetworzonych (konserw, prezerw, marynat, wyrobów garmażeryjnych 
i pozostałych przetworów) zwiększyła się o 2,7% do 144,4 tys. ton. Podstawowym gatunkiem wykorzystywanym w przetwórstwie pogłębionym były tradycyjnie śledzie (65,8 tys. ton, spadek o 0,5%).

Produkcja świeżych i chłodzonych filetów z ryb morskich zwiększyła się o 3,4% do 37,9 tys. ton, mrożonych filetów z ryb morskich o 8,9% do 21,3 tys. ton, a całych mrożonych ryb morskich o 6,4% do 14,9 tys. ton.

W okresie styczeń-sierpień 2017 r. eksport ryb, owoców morza oraz ich przetworów wyniósł 314,7 tys. 
ton, o wartości 5,32 mld zł i był odpowiednio o 2,8 i 10,0% większy niż w analogicznych miesiącach roku poprzedniego. Zwiększyła się wartość eksportu wszystkich podstawowych grup produktów: ryb wędzonych, suszonych i solonych o 7,5% do 1,99 mld zł, filetów i mięsa z ryb o 12,7% do 1,49 mld zł oraz przetworów i konserw o 6,6% do 1,33 mld zł.

W ujęciu gatunkowym największą wartość wywozu miały łososie (3,00 mld zł, wzrost o 17,0%), śledzie (421 mln zł, spadek o 3,7%) oraz dorsze (300 mln zł, spadek o 14,8%). Wolumen importu sektora rybnego wyniósł w okresie styczeń-sierpień 2017 r. 344,4 tys. ton i był taki sam jak przed rokiem.


WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

  • Max

    1,70

  • Śr

    1,22

  • Min

    0,00

ProduktySklepyRegiony

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 9701

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 772811

POLECANE OFERTY

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane