IJHARS ukarał producentów żywności na 77,5 tys. zł

www.portalspozywczy.pl 4 stycznia 2017 14:08

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno Spożywczych przeprowadziła w III kwartale 2016 r. kontrole, które miały na celu sprawdzenie, czy artykuły rolno-spożywcze spełniały wymagania w zakresie jakości handlowej określone w przepisach o jakości handlowej oraz dodatkowe wymagania zadeklarowane przez producenta. W trakcie kontroli sprawdzono trzy podstawowe elementy jakości handlowej, tj. cechy organoleptyczne (m.in. wygląd, smak i zapach), parametry fizykochemiczne oraz znakowanie produktów żywnościowych.

Kontrole dotyczyły jakości handlowej: śmietany, śmietanki, mlecznych napojów fermentowanych, serów twarogowych i podpuszczkowych, mleka spożywczego, mleka zagęszczonego, przetworów mlecznych w proszku (w tym mleka w proszku), piwa i napojów na bazie piwa, wyrobów garmażeryjnych typu sałatki i surówki, przetworów pomidorowych (ketchupów, koncentratów, sosów, przecierów i soku) oraz mieszanek sałat.

Kontrola wyrobów garmażeryjnych, przetworów pomidorowych i mieszanek sałat obejmowała przede wszystkich sprawdzenie prawidłowości ich oznakowania. W przypadku podejrzenia wystąpienia nieprawidłowości dodatkowo pobrano próbki do oceny organoleptycznej i badań laboratoryjnych.

Kontrolę jakości handlowej napojów na bazie piwa przeprowadzono po raz pierwszy.

W zakresie cech organoleptycznych odnotowano spadek udziału zakwestionowanych partii w przypadku przetworów mlecznych o 1,4 p.p. (w stosunku do wyników kontroli z I kw. 2015 r.). W toku kontroli przetworów pomidorowych zakwestionowano 2 partie wyrobów. W przypadku wyrobów garmażeryjnych i mieszanek sałat nie stwierdzono nieprawidłowości w przedmiotowym zakresie.

Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły m.in.: niezgodnych z deklaracją: barwy, smaku, zapachu, wyglądu i konsystencji – w przypadku przetworów mlecznych; niejednorodnej konsystencji i podstoju cieczy – w przypadku przetworów pomidorowych.

Stwierdzono wzrost liczby partii o niezgodnych z deklaracją parametrach fizykochemicznych, tj. o 3,2 p.p. (w stosunku do wyników kontroli z III kw. 2012 r.), w przypadku piwa oraz o 2,9 p.p. (w stosunku do wyników kontroli z I kw. 2015 r.) w przypadku przetworów mlecznych.

W przypadku mieszanek sałat nie stwierdzono nieprawidłowości, a w trakcie kontroli przetworów pomidorowych, napojów na bazie piwa i wyrobów garmażeryjnych zakwestionowano pojedyncze partie wyrobów.

Podobał się artykuł? Podziel się!
  • KP 2017-01-05 14:39:19

    Artykuł o niczym. Takie informacje byłyby przydatne, gdyby napisano, że w jakim zakwestionowanym produkcie była zaniżona ilość śmietany, czy zawyżona ilość dodatku itp nie wskazując na nazwę producenta jeżeli inspekcja chce go chronić. Ale inni wiedzieliby jakie są wychwytywane błędy i na co zwracać uwagę aby ich nie powielać. chyba, ze inspekcja ta chce u innych to samo ujawniać i mieć wyniki.

ZOBACZ WSZYSTKIE (1)

WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

  • Max

    6,29

  • Śr

    5,97

  • Min

    0,00

ProduktySklepyRegiony

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 10744

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane