Jurgiel: Od 2017 r. rolnicy mogą swobodnie sprzedawać własną żywność

Autor: PAP 29 grudnia 2016 14:03

1 stycznia 2017 r. wchodzi w życie ustawa, która umożliwia sprzedaż produktów żywnościowych wytworzonych przez rolników, są do niej wydane rozporządzenia wykonawcze, nie ma więc przeszkód, by rolnicy rozpoczęli taką działalność - powiedział minister rolnictwa Krzysztof Jurgiel.

Uczestnicząca w czwartkowej konferencji prasowej wiceminister Ewa Lech zauważyła, że niektóre media zarzuciły resortowi rolnictwa, że ustawa dotycząca handlu detalicznego rolników jest "martwa", wskazując, że nie zostały wydane przepisy określające warunki higieniczne takiej produkcji. Zdaniem wiceminister nie jest to konieczne, bo warunki wytwarzania żywności są określone w unijnych przepisach, które w Polsce obowiązują wprost. Wymogi te dla takiej produkcji są bardzo uproszczone - podkreśliła.

Chodzi o rozporządzenie 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie higieny środków spożywczych. Przepisy te przewidują, że w przypadku, gdy produkcja jest prowadzona w pomieszczeniach znajdujących się w budynku mieszkalnym (np. przy wykorzystaniu sprzętu i urządzeń gospodarstwa domowego w kuchni domowej) stosuje się uproszczone wymagania higieniczne (załącznik II rozdział III).

"W ustawie jest fakultatywna delegacja dla ministra zdrowia do wydania rozporządzenia określającego wymagania higieniczne", ale nie ma potrzeby jej wydania - zaznaczyła Lech. Dodała, że resort przyjrzy się, jakie będzie zainteresowanie takim przetwórstwem ze strony rolników i konsumentów i być może po roku wyda dodatkowe przepisy.

Rolnik, który zamierza sprzedawać sam własne produkty, musi 30 dni przez rozpoczęciem handlu zarejestrować taką działalność. W przypadku produkcji pochodzenia zwierzęcego musi złożyć wniosek do powiatowego lekarza weterynarii, a w przypadku produktów pochodzenia roślinnego - u powiatowego inspektora sanitarnego.

Ministerstwo rolnictwa wydało trzy rozporządzenia dotyczące tej ustawy: w sprawie maksymalnej ilości żywności zbywanej w ramach rolniczego handlu oraz zakresu i sposobu jej dokumentowania, rejestru zakładów produkcyjnych wytwarzających produkty pochodzenia zwierzęcego, a także w sprawie ustalenia weterynaryjnego numeru identyfikacyjnego.

Nowe przepisy mają ułatwić rolnikom sprzedaż żywności wytworzonej we własnym gospodarstwie, co było postulatem licznej grupy rolników. Z produktów pochodzących z własnej uprawy lub chowu rolnik będzie mógł wytworzyć np. szynki, kiełbasy, pasztety, masło, ser, dżemy, marynaty, pierogi, płatki czy oleje i sprzedać je odbiorcy końcowemu, czyli np. turyście lub sąsiadowi.


WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

  • Max

    4,19

  • Śr

    3,01

  • Min

    2,19

ProduktySklepyRegiony

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 10811

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane