Kategoria warzyw konserwowych pokazuje tendencję wzrostową

www.portalspozywczy.pl 2 marca 2017 17:01

- Kategoria warzyw konserwowych - warzyw apertyzowanych w Polsce pokazuje tendencję wzrostową, w dłuższym okresie rosnąc blisko 3 proc. wolumenowo w ostatnich 3 latach - mówi Anna Telakowiec, dyrektor marketingu Bonduelle Polska.

- Co istotne, w tym samym czasie wartość kategorii wzrosła aż o ponad 5 proc.  Rosnąca siła nabywcza Polaków powoduje sięganie po wysokiej jakości markowe produkty. Bonduelle Polska odnotowuje wzrost sprzedaży i udziałów rynkowych, tylko w ostatnim roku wzrost sprzedaży był szybszy niż kategoria:  blisko 7 proc. wartościowo, podczas gdy wzrost wartości kategorii w tym krótszym czasie wyniósł 0,2 proc. - dodaje Anna Telakowiec.

Kategoria w Polsce nadal pokazuje istotną sezonowość. Okresy przedświątecznego przygotowania tradycyjnych sałatek to czas najwyższej sprzedaży kategorii.

- W kategorii najszybciej rośnie segment fasoli i przewidujemy, że ten trend się utrzyma, w związku z rosnącą popularnością kuchni międzynarodowych na bazie fasoli, ale także z rosnącą chęcią zastępowania białka zwierzęcego zdrowym białkiem roślinnym przez pewne grupy konsumentów w Polsce. Ten ostatni trend jest silnie widoczny w wielu krajach Europy i wkracza też do Polski - zapewnia ekspertka Bonduelle.

Więcej na portalspozywczy.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

  • Max

    0,55

  • Śr

    0,28

  • Min

    0,00

ProduktySklepyRegiony

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 9413

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane