Klopsiki z in vitro? Amerykanie już je wyprodukowali

Autor: gazeta.pl 12 lutego 2016 11:44

Klopsiki z in vitro? Amerykanie już je wyprodukowali Zwolennicy "produkcji mięsa in vitro" przekonują, że jest ona lepsza dla środowiska, fot. za youtube.com

Firma Memphis Meats zaprezentowała pierwszego "klopsika in vitro". Producent chce wprowadzić na rynek innowacyjne produkty mięsne w ciągu pięciu lat - informuje Gazeta.pl

Memphis Meats produkuje obecnie niewielkie ilości mięsa wykorzystując komórki macierzyste krów, kurczaków i świń. Twórcy firmy przekonują, że stworzone w ten sposób mięso nie będzie zawierało antybiotyków, patogenów oraz innych zanieczyszczeń właściwych dla produktów powstających w wyniku klasycznej hodowli zwierząt.

Przedstawiciele Memphis Meats wskazują, że produkcja mięsa z komórek macierzystych może być sposobem na rozwiązaniem globalnych problemów żywieniowych. - Na świecie nie ma wystarczająco dużo zasobów, aby wyżywić stale rosnącą populację - mówi Uma Valeti, założyciel Memphis Meats. - Jesteśmy przyszłością branży mięsnej. Chcemy przeprowadzić rewolucję podobną do zastąpienia koni pociągowych samochodami - dodaje.

Zwolennicy "produkcji mięsa in vitro" przekonują, że jest ona lepsza dla środowiska niż tradycyjna hodowla bydła, gdyż wytwarza 90 proc. mniej gazu cieplarnianego. 

Czytaj więcej na Gazeta.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!
  • Cyr4x 2016-02-16 14:04:50

    Ciekawe tylko ile w tym chemii. Może nawet ortodoksyjni weganie się przekonają, skoro nie trzeba będzie krówki zarzynać?

ZOBACZ WSZYSTKIE (1)

WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 10636

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane