Kooperatywa Spożywcza Dobrze uruchomiła sklep w Środmieściu

Autor: gazeta.pl 7 sierpnia 2014 14:49

W Śródmieściu, przy Wilczej 29a otworzył się pierwszy w Warszawie sklep Kooperatywy Spożywczej "Dobrze". Można tu znaleźć m.in. fasolę mung, brokuła gałązkowego, szczypior czosnkowy, czerwoną cykorię, a nawet polskie karczochy. W jutowych workach sprzedawane są produkty sypkie: kasze, ryż, soczewica, cieciorka - podaje gazeta.pl.

 

- Wszystko niepryskane! Bez środków chwastobójczych, pestycydów i nawozów - zachwalają Adam Markuszewski i Ida Jabłońska, którzy dziś pełnią dyżur w sklepie. - Jabłka mamy z gospodarstwa w Ziemięcinie, rukolę i karczochy od rodziny Majlertów z Białołęki - opowiadają.

Kooperatywy liczy ponad 50 członków. Na początku grupa po prostu wspólnie zamawiała warzywa u zaufanych rolników, a po jakimś czasie kooperatyści postanowili założyć sklep, w którym nie zysk byłby celem, ale zaspokojenie potrzeb. Założyli stowarzyszenie, wynajęli lokal, zebrali pieniądze w portalu crowdfundingowym. Takie sklepy działają m.in. w Anglii, Niemczech. W sklepie obowiązują dwa rodzaje cen: na karteczkach żółtych - dla członków kooperatywy, na pomarańczowych - dla klientów. Różnią się mniej więcej o połowę, np. kilogram ryżu brązowego to 6,5 zł dla członków i 14 zł da pozostałych. Każdy może się przyłączyć do kooperatywy, warunkiem jest składka i praca w sklepie kilka razy w miesiącu.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

  • Max

    5,50

  • Śr

    3,37

  • Min

    0,00

ProduktySklepyRegiony

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 9920

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane