Mafia kontroluje rynek pieczywa w Neapolu

Autor: Money.pl za IAR 29 czerwca 2016 09:41

Mafia kontroluje rynek pieczywa w Neapolu Fot. za Shutterstock.com

Połowa pieczywa sprzedawanego w Neapolu pochodzi z piekarni kamorry, tamtejszej mafii. Potwierdzają to przeprowadzane w soboty i niedziele lotne kontrole - podaje Money.pl za IAR.

Piekarnie kamorry uaktywniają się w weekendy, gdy nie ma dostaw pieczywa od legalnych producentów. Jej chleb można kupić nie tylko w sklepach i supermarketach, ale też na rogach ulic prosto z samochodów dostawczych.

Władze sanitarne ostrzegają, że jest on nie tylko nielegalny, ale też szkodliwy. Wypalany jest on bowiem w piecach opalanych drewnem ze starych mebli, nasączonym trującymi substancjami, a niekiedy - i to wcale nie jednostkowe przypadki - drewnem ze starych trumien. Najczęściej to właśnie, a nie powiązania ze światem przestępczym, jest powodem zamykania nielegalnych piekarni.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

  • Max

    1,89

  • Śr

    0,82

  • Min

    0,00

ProduktySklepyRegiony

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 9685

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 772811

POLECANE OFERTY

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane