Max Burgers: W ciągu najbliższych 10 lat planujemy otwarcie ok. 200 restauracji

www.portalspozywczy.pl 8 maja 2017 13:58

Max Burgers: W ciągu najbliższych 10 lat planujemy otwarcie ok. 200 restauracji Richard Bergfors, CEO Max Premium Burgers

Max Burgers ma rozbudowany plan wejścia na polski rynek. Pierwszy lokal powstanie już 1 września. Prezes szwedzkiej marki w rozmowie z serwisem portalpozywczy.pl zdradza szczegóły strategii na kolejne lata.

W 2010 roku, kiedy sieć Max chciała po raz pierwszy wejść do Polski, w planach było uruchomienie 50 lokalizacji. Czy te założenia są nadal aktualne?

Richard Bergfors, CEO Max Premium Burgers: Zwiększyliśmy nasz plan, w ciągu najbliższych 10 lat planujemy otwarcie ok. 200 restauracji. W tej chwili mamy podpisane umowy na 5 lokalizacji, a 3 restauracje będą otwarte jeszcze w tym roku – pierwsza z nich już 1 września we wrocławskiej Galerii Dominikańskiej. Następnie zamierzamy otworzyć lokale w Warszawie i Gdańsku. Jesteśmy też w trakcie rozmów na temat 20 kolejnych lokalizacji.

W kolejnym roku planujemy otworzyć od 4 do 6 restauracji, z czego 2 lub 3 będą w Warszawie, a jedna w Gdańsku. Przyglądamy się też rynkowi w Krakowie. Po 2019 r. będziemy zwiększać tempo – planujemy rocznie stworzyć od 8 do 12 lokali, a po 2020 r. nawet ponad 20.

W pierwszych latach działalności będziemy otwierać restauracje będące własnością naszej firmy. Później, jeżeli znajdziemy odpowiednich franczyzobiorców, zamierzamy działać również we franczyzie.

Poprzednio sieć miała zamiar od razu wejść we franczyzę.

Interesujemy się rynkiem polskim od ponad 10 lat. Na początku rzeczywiście pomysł był taki, żeby wejść przez masterfranczyzę. Odbyło się sporo spotkań, ale nie udało nam się znaleźć nikogo, kto by idealnie pasował do modelu naszej działalności. Ten plan odłożyliśmy na później, a w międzyczasie weszliśmy na rynki w Norwegii, Danii i na Bliskim Wschodzie.

O Polsce jednak nie zapomnieliśmy. Teraz wróciliśmy z nowym planem. Postanowiliśmy naszą działalność rozpocząć samodzielnie i dopiero później uzupełnić ją o franczyzobiorców. Bardzo wierzymy w ten rynek. Nie chcieliśmy dłużej czekać, aż pojawi się odpowiednia osoba lub podmiot do współpracy. Zdecydowaliśmy, że będziemy finansować rozwój sieci z własnych środków.

Jakiej wielkości będzie ta inwestycja?

Nie jestem, oczywiście, w stanie podać całkowitej kwoty. Mówimy przecież docelowo o 200 restauracjach, które mają powstać na przestrzeni 10 lat. To będą na pewno setki milionów. W pierwszym roku będzie to ok. 5 mln euro. Potem będziemy stopniowo zwiększać inwestycje przy otwieraniu kolejnych lokali.

Całość na portalspozywczy.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 9753

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane