Minister Sawicki: Celem pracy producenta powinien być świadomy konsument i jego potrzeby

Autor: portalspozywczy.pl 4 grudnia 2014 14:42

Minister Marek Sawicki wyraził przekonanie, że bezpośrednia forma zaopatrywania konsumentów przez/u rolnika może dać gwarancję opłacalności produkcji, szczególnie małych i średnich gospodarstw, które dominują w naszym kraju. - Celem pracy producenta żywności nie powinien być surowiec, a przede wszystkim świadomy konsument i jego zindywidualizowane potrzeby - powiedział minister.

Jego zdaniem powinno się mówić nie o „produkcji żywności", a raczej o „wytwarzaniu żywności" i jednoznacznej identyfikacji jej z producentem. Minister podkreślił, że sprzedaż bezpośrednia, poza wymiarem czysto ekonomicznym związanym z eliminowaniem pośredników, sprzyja także wytworzeniu naturalnej więzi konsument - producent, dzięki której rynek ten jest bardziej odporny na wszelkie kryzysy i zachwiania rynkowe, w porównaniu do klasycznego łańcucha opartego na dostawach i przetwarzaniu.

Minister zobowiązał przedstawicieli jednostek doradztwa rolniczego do szczegółowej analizy stanu oraz potencjalnych możliwości rozwoju sprzedaży bezpośredniej w poszczególnych województwach.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

  • Max

    4,99

  • Śr

    2,62

  • Min

    0,00

ProduktySklepyRegiony

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 9324

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane