Na otyłość choruje około 700 mln osób, w Polsce problem dotyczy połowy populacji

Autor: pr 26 października 2015 09:46

Na otyłość choruje około 700 mln osób, w Polsce problem dotyczy połowy populacji Fot. za Shutterstock.com

W ciągu ostatnich dwóch dziesięcioleci częstotliwość występowania otyłości potroiła się. Według WHO liczba osób otyłych np. w Wielkiej Brytanii w roku 1990 wynosiła 9% a w 2030 roku będzie wynosić – 30%. Obecnie na świecie, według danych WHO, na otyłość choruje około 700 mln osób. W Polsce problem dodatkowych kilogramów dotyczy aż 61% mężczyzn i 42% kobiet, co stanowi 51% populacji całego kraju.

Jeśli zaś chodzi o dzieci – nadmierna masa ciała dotyczy aż 20% w Europie, a jedna trzecia z nich to dzieci otyłe. Wyżej wymienione dane są dowodem na to, że nie bez powodu otyłość jest dziś nazywana epidemią XXI wieku.

Przyczyn otyłości można doszukać się w skutkach przewlekłego stresu, nieprawidłowym odżywianiu, zaburzeniach psychoemocjonalnych, genetycznych lub biologicznych, siedzącego trybu życia, braku ruchu i niezdrowym odżywianiu.

Dziś podstawowym narzędziem kuchennym stała się restauracja. Coraz rzadziej jemy posiłki wspólnie z rodziną. Sporadycznie przygotowujemy je w domu. Wolimy otrzymać już gotowy obiad, a co za tym idzie często wykorzystujemy do jego przygotowania produkty przetworzone, niezdrowe lub nawet niezwykle szkodliwe dla naszego organizmu. Z dekady na dekadę w naszym kraju (ale również i na świecie) zmieniały się porcje serwowanych nam posiłków. Od lat 70. porcje jedzenia bardzo się powiększyły, np. duże porcje frytek i napojów gazowanych często są kilka razy większe niż wtedy, gdy wprowadzono je na rynek. Coraz większe porcje z pewnością są przyjazne dla naszej kieszeni, ale nie dla zdrowia.

W 2004 roku Centrum Kontroli Chorób i Profilaktyki z USA opublikowało bardzo ciekawy raport, dotyczący tego do czego wielu z nas niechętnie się przyznaje. Jesteśmy grubi, nie dlatego, że mamy złą przemianę materii, ale dla tego, że jemy znacznie więcej niż kiedyś. Jak wyglądały dodatkowe kilogramy na talerzu w przeszłości? Np. w 2000 roku każdy Amerykanin zjadł 805 kg żywności, w porównaniu z 679 kg w 1970 r. Dziś, wielki wpływ na coraz większy problem z dodatkowymi kilogramami ponoszą większe dodatki cukru do produktów, przetworzonej skrobi, a nie bogate w błonnik węglowodany występujące w produktach pełnoziarnistych.

Podobał się artykuł? Podziel się!


WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 8027

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.