Niskie bezrobocie i wzrost dochodów napędzą wyniki restauratorów

Autor: Rzeczpospolita 23 stycznia 2017 08:57

Polski rynek restauracyjny urósł w 2016 roku o 9 proc., do niemal 33 mld zł. Zdaniem ekspertów sprzedaż nakręcają m.in. spadek bezrobocia oraz pieniądze z programu 500+. Zagrożeniem jest jednak możliwy zakaz handlu w niedzielę - informuje Rzeczpospolita.

Według szacunków w 2017 r. rekordowo niskie bezrobocie i wzrost dochodów napędzą wyniki restauratorów. Popularnością cieszyć się mają fast foody czy pizzerie, a na gastronomicznej mapie swoje miejsce znajdą też naleśnikarnie. Największe sieci, oprócz wzrostu organicznego, zapowiadają także akwizycje.

Z danych GfK wynika, że polski rynek gastronomiczny urósł w 2016 r. o 9 proc., do 32,7 mld zł, w porównaniu z 2015 r. Odsetek Polaków w wieku powyżej 15 lat, którzy deklarują, że odwiedzili punkt gastronomiczny w ciągu ostatnich 12 miesięcy, wzrósł w ubiegłym roku o 8 proc.

Z kolei z deklaracji respondentów wynika, że najchętniej jedli w lokalach typu fast food oraz pizzeriach. W 2016 r. konsumenci, którzy odwiedzali punkty gastronomiczne, robili to średnio 3,2 razy w miesiącu, wydając w tym czasie 94 zł.

Więcej czytaj w Rzeczpospolitej.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

  • Max

    6,99

  • Śr

    6,32

  • Min

    5,48

ProduktySklepyRegiony

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 10742

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane