Nowe regulacje dotyczące żywności organicznej wejdą w życie w 2021 r.

Autor: Gazeta Prawna 12 grudnia 2017 09:33

Wartość europejskiego rynku żywności organicznej wynosi dziś ok. 27 mld euro, czyli jest przeszło dwa razy większa niż 10 lat temu. Jednym z wielu mankamentów obowiązujących aktualnie przepisów, przyjętych przed 20 laty, była długa lista wyjątków, które doprowadziły w poszczególnych państwach do odmiennych interpretacji i praktyk. Teraz ma się to zmienić - informuje Gazeta Prawna.

Nowe regulacje przewidują likwidację tych odstępstw.  Zaproponowane rozporządzenie ma zacząć obowiązywać od 1 stycznia 2021 r. 

Proponowane rozporządzenie zobowiąże producentów ekologicznych m.in. do podejmowania dodatkowych środków ostrożności, aby zmniejszyć ryzyko przypadowego skażenia upraw pestycydami.

Produkty przetworzone będą mogły być oznakowane jako ekologiczne  tylko wtedy, gdy co najmniej 95 proc. ich składników pochodzenia rolniczego była uprawiana organicznie.

Całość w Gazecie Prawnej.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

  • Max

    13,32

  • Śr

    7,07

  • Min

    3,49

ProduktySklepyRegiony

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 8461

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 689431

POLECANE OFERTY

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane