Nowe środki przeciwdziałania oszustwom na rynku żywności

Autor: PAP 26 września 2017 17:41

Szybszy przepływ informacji o skażeniach żywności, lepsza koordynacja działań oraz wspólne ćwiczenia - to niektóre ze środków zaproponowanych we wtorek przez KE i państwa członkowskie w reakcji na zatrucie jaj fipronilem w lipcu br.

"Chcę jeszcze raz podkreślić, że ten incydent był skutkiem działań przestępczych" - powiedział komisarz UE ds. zdrowia i bezpieczeństwa żywności Vytenis Andriukaitis, który przewodniczył we wtorek specjalnej naradzie ministrów państw członkowskich UE w sprawie przebiegu i skutków skażenia.

Andriukaitis przypomniał, że na podstawie danych, które udało się zgromadzić, można dziś uznać, iż zagrożenie dla zdrowia publicznego było znikome i zostało szybko opanowane. "Z tysięcy przebadanych próbek tylko trzy wykazały poziom, który mógł stanowić potencjalne zagrożenie" - wyjaśnił.

Zaznaczył jednak, że nie zmienia to faktu, iż skażenie jaj i produktów pochodnych fipronilem było poważnym incydentem, który podważył zaufanie opinii publicznej zarówno do hodowców drobiu, jak i instytucji nadzorujących bezpieczeństwo żywności.

Na podstawie analizy przebiegu skażenia i działań podjętych przez poszczególne kraje i instytucje ministrowie opracowali zestaw zaleceń, które mają służyć za podstawę nowych rozwiązań na poziomie unijnym.

Najważniejsza z nich to poprawa komunikacji w sytuacjach kryzysowych między krajami członkowskimi i Komisją Europejską, by informacje o zagrożeniach docierały do obywateli szybciej i w bardziej zrozumiałej formie.

Kolejne propozycje dotyczą łatwiejszego uruchamiania systemu oceny wspólnego ryzyka w nagłych przypadkach, zmniejszenia luki w działaniach unijnych systemów wczesnego ostrzegania o niebezpiecznych produktach żywnościowych i środkach żywienia zwierząt RASFF oraz systemu pomocy i współpracy administracyjnej AAC.

Uczestnicy spotkania zobowiązali się do zachęcania producentów żywności i organizacji branżowych w swoich krajach do wprowadzenia lub ulepszenia istniejących programów monitorowania na poziomie sektorów.

Rozważyli również możliwość powołania w każdym z krajów specjalnego przedstawiciela ds. bezpieczeństwa żywności, którego zadaniem byłoby dbanie o sprawny i szybki przepływ informacji.

Dodatkowo podczas wtorkowych rozmów wskazano na konieczność zorganizowania ogólnounijnych szkoleń i ćwiczeń, które zwiększyłyby zdolność wspólnego reagowania na wypadek sytuacji zagrożenia.


WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

  • Max

    9,13

  • Śr

    5,99

  • Min

    3,64

ProduktySklepyRegiony

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 9044
Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane