Obniżenie z 8 do 5 proc. stawki VAT na żywność kosztowałoby 1,1 mld zł

Autor: Dziennik Gazeta Prawna 1 sierpnia 2017 09:32

Jak podaje Gazeta Prawna, z szacunków MF wynika, że obniżenie z 8 proc. do 5 proc. stawki VAT na żywność kosztowałoby 1,1 mld zł. Wyliczone też inne możliwości.

Żywność objęta jest obecnie stawką podstawową 23 proc., a także dwiema stawkami obniżonymi: 8 proc. i 5 proc. Najwięcej problemów sprawiają produkty podobne, opodatkowane VAT w różnej wysokości (napoje owocowe 23 proc., a soki z owoców 5 proc., woda mineralna 8 proc., źródlana zaś 23 proc.). Na tym tle toczy się wiele sporów sądowych, a przedsiębiorcy często pozostają w niepewności co do prawidłowości swoich rozliczeń. Problemy te zakończyłby się choć częściowo wraz z ujednoliceniem stawek.

Jak podaje Gazeta Prawna, z szacunków MF wynika, że obniżenie z 8 proc. do 5 proc. stawki VAT na żywność kosztowałoby 1,1 mld zł.

Całość w Dzienniku Gazecie Prawnej.

Podobał się artykuł? Podziel się!
  • herbatnik 2017-08-01 14:38:16

    Żywność nie MOŻE BYĆ TANIA. Żywność należy szanować i dbać o jej jakość. Zbyt tania staje się trucizną. To oczywiście wyzwanie dla edukacji bo obecni konsumenci tego nie pojmą...

ZOBACZ WSZYSTKIE (1)

WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

  • Max

    5,24

  • Śr

    2,08

  • Min

    0,00

ProduktySklepyRegiony

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 10744

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane